неделя , 30 април 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Жива връзка / Влияе ли на организма и психиката лятното часово време
JIVA_VREMETO_SMQNA картинка

Влияе ли на организма и психиката лятното часово време

В събота срещу неделя преминаваме на лятно часово време. Как това ще се отрази на организма и психиката ни – за това е „Жива връзка“ разговаряме с психофизиолога Божидар Димитров.

Той отбелязва, че сънят е дори по-важната част от живота ни в сравнение с бодърстването и е жизнено необходим, а в хода на еволюцията се е създала цикличност за спане в тъмната част на денонощието.

В идеалния вариант се препоръчва лягането и ставането от сън да става по едно и също време и да се избягва прнудителното събуждане, което прави човек нервен, разтревожен и напрегнат.

Специалистът отбелязва, че хората се нуждаят от разично количество сън, но като цяло нуждата на средностатистическия човек е осем часа. Когато обаче този един час бъде премахнат изкуствено чрез превъртането на часовниците, повечето хора усещат малко или повече разликата.

Димитров отбеляза, че учениците, които и без това стават рано, ще трябва да спят още един час по-малко, и затова в САЩ например е въведено по-късно започване на училище.

Да не се прекалява със стимулиращи игри и телевизия вечер, да не стоим с таблети и телефони в леглото, тъй като синята светлина на екраните убива мелатонина, фитнесът да се прави сутрин, да се ляга с половин час по-рано – това са част от съветите, които Божидар Димитров дава. Чуйте подробности:

Вижте също

OPERA

За операта с любов, говори световният баритон Кирил Манолов

Тази вечер в зала „България“ Софийската филхармония представя концерт, посветен на Пучини. Сред изпълнителите е …