петък , 16 ноември 2018
Начало / Код 11-13 / Властта на крачка от нов екоскандал. Защо щяха да бъдат откъснати 10 декара от парк „Витоша“?

Властта на крачка от нов екоскандал. Защо щяха да бъдат откъснати 10 декара от парк „Витоша“?

Министърът на околната среда и водите Нено Димов оттегли заповедта, с която от границите на Природен парк „Витоша“ се изключват два имота с обща площ малко повече от десет декара.

Причината е, че е постъпила жалба във Върховния административен съд от сдружение „Коалиция Природа България“. На втори януари в Държавен вестник беше публикувана заповед, с която се отписват десетте декара от територията на парка. Аргументите на министъра са, че парцелите не отговаряли на характеристиките на защитена територия.

Темата обсъдиха Борис Ангелов, главен редактор на в. „19 минути“ и Георги Харизанов, анализатор.

“Притесни ме фактът, че за първи път, откакто Витоша е защитена, се стига до откъсване на парче от парка, макар и малко. Интересно е това решение, защото то не е само на министерството. За пореден път се сблъскахме с лоша комуникация не само с обществото, но и между властите, защото министър Димов дори не е сметнал за необходимо да информира Столична община за това. Върховният административен съд е взел доста странно решение“, каза Борис Ангелов.

„Моментът е напрегнат и хората са чувствителни. Да, беше редно да има по-добра комуникация, но хубавото е, че може да се направи повторна проверка“, каза Харизанов.

По думите му, това не е нещо грандиозно, но идеята е да не се стигне до безразборно откъсване на територии.

Според Ангелов, често се случва да се вземат важни решения „на тъмно“ и каза, че не разбира какъв е този страх от публично обсъждане.

“Няма решение, което да се взема „на тъмно“. Има административни процедури, които се спазват. Решенията на съда са публични“, каза Георги Харизанов. Той смята, че няма нито една причина Нено Димов да подаде оставката си.

Целия разговор вижте във видеото, а още от Код 11-13 – ТУК.

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …

Един коментар

  1. Яко лъжи се наговориха, а то имотите са частни и не е от вчера искането за промяна на статута им, ама зелените ползват всичко, за да атакуват министъра, понеже не им играе по свирката.