събота , 21 юли 2018
Начало / Жива връзка / Властите в Лисабон похарчиха 700 000 евро за празнични светлини

Властите в Лисабон похарчиха 700 000 евро за празнични светлини

Освен празнично настроение и подаръци за нас, хората, Коледа може да донесе и приходи за нашите държави. За да се възползва от тази възможност и да привлече туристи в португалската столица, властите на Лисабон похарчиха 700 000 евро за светлини – двойно в сравнение с 2015-та година. Успя ли празничната украса да постигне целта си?

По случай празниците, първото, което туристите чуват щом слязат от самолета на летището в Лисабон са коледни песни. Изпълнени от младежкия хор на Лисабонския университет. И това е само част от изненадите, които градът е подготвил за хората, които желаят да го посетят по време на празниците.

„Мисля, че това е много интересна инициатива. Не само за младите хора, които показват своя талант, но и за туристите, които със сигурност ще се зарадват на представлението на групата“, разказа Мануел Кордейро.

Оказва се, стратегията на местните власти в Лисабон работи успешно.
„Мисля, че е нещо по-различно. Това е добър начин да се посрещат пристигащите хора“, споделя турист.

Крайбрежния площад Пласа ду Комерсио, където са разположени едни от най – големите забележителности в града, като Триумфалната арка, статуята на крал Хосе I, и най – старото кафене в града, е осветен в зелено, червено и бяло от коледна елха, висока колкото десететажна сграда. А до средата на Януари два милиона светлини ще греят на лисабонските улици.

Tуристическият бранш носи на Португалия около 10 процента от брутния й вътрешен продукт. От 2011 година насам приходите от този сектор нарастват и помагат на страната да преодолее икономическата и дълговата криза. За предходните пет години тенденцията за ръст в туристическия бранш се запазва. През 2015 година повече от 10 милиона души са избрали португалските хотели. А приходите от тях са близо 2 милиарда евро и половина.

По данни на португалският национален статистически институт през предходната година ръстът в бранша е 10 на сто спрямо 2014-та. Така и икономическият растеж е достигнал 1.5 процента миналата година, докато през 2014-та е бил 0.9 на сто.

За 2015 година в Португалия врати са отворили повече от 50 нови хотела, всички те – четири и пет-звездни. Предприемачите обаче не залагат само на лукса. Привържениците на автентичната атмосфера могат да се радват на реновирани жилищни сгради в старите части на Лисабон и други области на страната.

А добрата статистика продължава. Експертите от националния статистически институт очакват, че 2016 година е поставила нов рекорд в привличането на чуждестранни туристи.

Вижте повече за скъпата празнична украса в Лисабон в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …