неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Владо Береяну и прокурор Елка Атанасова с впечатления от срещата с Лаура Кьовеши

Владо Береяну и прокурор Елка Атанасова с впечатления от срещата с Лаура Кьовеши

Лекцията беше изключително интересна, много съдържателна и полезна, нямаше политически възгледи, а бе представена една работеща система, която се бори с корупцията и вкарва крадци в затвора.

Това разказа журналистът Владо Береяну за „Просто Диков“ за посещението на главния прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията на Румъния Лаура Кьовеши, което предизвика множество коментари, сблъсъци и медийни войни.

„Тя показа как се постига това практически, защото при нас тези, които уж се борят с корупцията, нямат професионалните качества да го правят. Тук се преследва корупция от прокурори, които се занимват с всичко и не са специализирани в тази област, а хората, които разследват тези престъпления, са абсолютно неквалифицирани следователи и дознатели, които нямат елементарни понятия как се доказва корупция“.

Той подчерта, че специализираната прокуратура в Румъния има собствена полиция и специалисти в най-разнообразни сфери.

Бях впечатлен от спокойствието и увереността на Кьовеши за това, че когато спазва закона, никой не може да я пипне, каза още Береяну, припомняйки една от последните атаки срещу нея.

Вижте във видеото и репортаж на Сашо Диков от самото събитие с Кьовеши, в което обобщава най-важните й послания.

В тази версия на Стажанта водещият пита и в ход ли е кампания за дискредитирането и отстраняването на Лозан Панов, който покани Кьовеши.

На събитието Сашо Диков разговаря и с Елка Атанасова, единствения прокурор от колегията във ВСС, осмелил се да дойде на лекцията на Кьовеши. Тя коментира като срамно решението на ВСС, взето от мнозинството около главния прокурор, румънската прокурорка да не се кани.

Приех го и като липса на институционално възпитание, каза Атанасова, която заяви, че не се страхува от решението си да дойде и не очаква то да повлияе на кариерата й.

Защо няма нито един осъден по високите етажи на властта – чуйте нейната версия:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …