четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Владо Береану за румънския модел по български и влизането на прокуратурата в АПИ и КЕВР

Владо Береану за румънския модел по български и влизането на прокуратурата в АПИ и КЕВР

Журналистът Владо Береану гостува в предаването „Просто Диков“ и коментира румънския модел на правосъдна система и коментира изказването на Бойко Борисов по темата.

„Бой по всички и бой навсякъде! Това няма нищо общо с румънския модел и нищо общо с правова държава. Това е абсолютно недопустимо от юридическа гледна точка“, разказа Береану.

По думите му, основното нещо, когато прокуратурата влезе някъде – в АПИ, КЕВР или в друга институция, се излиза пред журналистите и се казва, че се започва проверка срещу определени конкретни лица и за какво точно се разследват те.

„Срещу кого и за какво са задължителни неща. Иначе е недопустимо“, подчерта Береану. Журналистът каза, че в САЩ например местното АПИ би могло да заведе ответно дело за натиск.

„Членът безстопанственост е много общ, нищо не казва и по него не може да бъде осъден никой. За погрешно решение не могат да осъдят никого. Това не е корупция. Всички дела за корупция в Румъния се доказват с документи в съда“, подчерта Береану.

По думите му, абсурдът в това, което се твърди днес в България, че това са политически удари, би било вярно, ако всички политици крадат, а се хващат само двама. „Тук борбата с корупцията е привикване на някакви хора в определен политически момент за разпит или влизане някъде, без обяснения“, подчерта журналистът и добави, че няма нито една присъда за корупция по високите етажи на властта.

Чуйте целия разговор с Владо Береану в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …