понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Владо Береану: В Румъния минималната заплата през юни стига 400 евро

Владо Береану: В Румъния минималната заплата през юни стига 400 евро

Социалдемократите спечелиха изборите в Румъния с обещания за увеличаване на минималната заплата, което и направиха. През тази година ще я увеличават на 2 пъти. Сега е увеличена на 640 български лева (320 евро), а през юни ще стигне 8оо лв. (400 евро). Така е по план.

Това каза журналистът Владо Береану в предаването „Просто Диков“ по Би Ай Ти в коментара си за действителността в съседна Румъния.

„Политическият живот в Румъния върви нормално – борят се леви и десни идеи. Засега печелят левите. Увеличиха и минималната пенсия. Тя стига 440 лв. (220 евро), което за българските пенсионери е немислимо“, изтъкна журналистът.

Той допълни, че управляващите в Румъния са намалили ДДС на 19%, а цената на горивата е паднала от 1 януари с 10%.

„Левите казват имаме възможност и ръст на икономиката. Румъния бе с най-висок ръст на икономиката от 5% сред държавите в ЕС. България е втора с ръст от 3%, но да не забравяме, че Румъния е голяма и производителна икономика. При нас е достатъчно да се появят кол центрове на 3 големи фирми и нашата икономика изкача, защото е малка и почти нищо не произвеждаме“, обясни Владо Береану.

„В Румъния е малко по-различна технологията на развитие. Там нямаше асурдната приватизация, както при нас. За България ще е много странно, но в Румъния около 18% са останалите държавни предприятия, все още се търси кой да ги приватизира, защото се продават на реална цена, а не за скраб“, коментира Береану.

По думите обаче най-важната промяна в Румъния остава нестихващата борба с корупцията. Има дисцилина на институциите, правила на съда, вече няма дела по 10 години. Започнали са да влизат нормални правила за нормална работа на институциите, допълни журналистът.

Попитан как Румъни си позволява увеличението на минималната заплата и пенсия, Береану посочи, че правителството твърди, че при всички изчисления това е нормално за осигурителния им институт, т.е. парите не са изключителен разход на бюджета.

„Много неща не се знаят в България. Те реформираха осигурителната система, приключиха с реформата в здравеопазването, санираха старите блокове. Това, което ние вече 30 години само говорим, там отдавна е направено. И най-вече те си реформираха съдебната система, борят се с корупцията и продължават да осъждат хора от високите етажи на властта“, категоричен е Владо Береану.

Целия разговор с журналиста можете да видите във видеото:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

Един коментар

  1. britney bitch

    Румъния не ни води само по заплати, а по факта че там има закони и прокуратура, която не работи за мафията, както в България.