понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Владо Береану: След договор с „Майкрософт“ осъдени в Румъния, не и в България

Владо Береану: След договор с „Майкрософт“ осъдени в Румъния, не и в България

През 2001 г. българското правителствов лицето на министъра на държавната администрация сключва договор с „Майкрософт“, чиято обща стойност е 13,650 млн. долара за 30 хиляди пакета софтуер. Двама депутати от СДС подават сигнал до главния прокурор, че според тях има далавера при сделката. Иска се доклада по сделката, но министърът категорично отказва да предостави доклада заради държавна тайна. Следващият подобен договор, сключен през 2008 г. на стойност 84 млн. долара, е предоставен, но в крайна сметка разследванията не установяват нередности.

„Нещата в Румъния са образцови. Прокуратурата „Антикорупция“ през 2014 г. започва разследване срещу 9 министри и четирима бизнесмени за огромна корупционна сделка при договор с „Майкрософт“. Договорът е сключен през 2004 г., като самата техника е изключително елементарна. Става дума за кражба на 20 млн. долара, според формулировката на прокуратурата „Антикорупция“, посочи журналистът Владо Береану.

Той описа механизма на сделката, при която предложената от Бил Гейтс оферта на румънското правителство е с 50% по-ниска цена, а  „Майкрософт“- Румъния се договаря с „Фуджицу Сименс“, че са единствени представители на „Майкрософт“, макар да има още пет подобни фирми. Те дават документ на правителството за това, което пък позволява да няма обществена поръчка.

„Фуджицу Сименс“ купува от „Майкрософт“, „Майкрософт“ фактурира няколко милиона, а „Фуджицу Сименс“ фактурира на държавата два пъти повече. Всички се правят, че не знаят, че реално има първоначално намаление от 50% от цената, обясни журналистът.

Румънската прокуратура започва разследване срещу 9 министри и четирима бизнесмени в търсене на парите, допълни Береану.

Той изтъкна, че обвинението установява, че повечето министри  или не са си вършили работата, или въобще не са разбрали елементарната схема, а такива хора няма как да бъдат осъдени.

Накрая е осъден 1 министър и трима бизнесмени, които са взели 19 млн. долара от липсващите 20 млн. Тези хора си признават, че са виновни и дори връщат парите, подчерта Владо Береану.

По думите му в момента тече случаят „Майкрософт 2“, при който обвиняеми са трима министри и четирима бизнесмени, а сумата е 67 млн. долара.

Целия разговор с журналиста можете да видите във видеото:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …