неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Владо Береану и Емил Димитров за „Лукойл“ и корупцията по румънски и български

Владо Береану и Емил Димитров за „Лукойл“ и корупцията по румънски и български

Държавата не желае да си потърси 1,2 млрд. лв. – пари, които всяка година потъват в сивия сектор на горива, заяви в интервю за Сашо Диков депутатът Емил Димитров (Ревизоро).

„Г-н Валентин Златев е Българската петролна и газова асоциация – 19 фирми, които се оказа, че внасят 35% от всички приходи в държавата и искането им е в бюджета да могат да влязат още 10% приходи – понеже от горивата 1/3 е контрабанда, като те показаха и схемата, по която влизат контрабандни кораби в България. На осем пристанища няма нито един уред и пломба, а десетки танкери са влезли, докато държавата не е направила нищо“,

заяви той, като коментира подробно твърденията на Златев пред временната анкетна комисия в парламента, проучваща конкуренцията в сектора на горивата, вкл. за хилядите нерегистрирани търговски обекти, на които се продава гориво.

Димитров сравни казуса КТБ и провала на институциите в този случай със бездействието им и в момента, когато „също имаме едни успешни бизнесмени, които продават евтино гориво и радват хората“, визирайки бизнесмена Веселин Марешки.

Депутатът се опита да защити дейността на „Лукойл“, като бе категоричен, че компанията е на печалба, но много малка. Скъпо ли е българското гориво – чуйте мнението на Димитров в целия разговор.

Интервюто бе излъчено по време на разговора в студиото между водещия Сашо Диков и журналиста Владо Береану, който пък коментира делото срещу румънския „Лукойл“ по обвинения в корупция и пране на пари.

Той разказа, че не прокуратурата по антикорупция, а обикновената прокуратура сега започва разследване на подобни големи фирми – каквито по думите му има и в България. При тях има един интересен факт – те или никога нямат печалба, или са губещи, т.е. не плащат определени данъци, посочи Береану.

Междувременно водещият цитира информация, според които 55 млрд. са приходите на „Лукойл“, както и друга, според която 33,5 млрд. са платени като данъци през последните 15 години. Въпросът е за последните 7-8 години, когато се говори, че компанията е на загуба, колко данъци са платени, попита той.

През последните 7-8 години и в Румъния, и в България тръгва една и съща технология – тези големи фирми поради две причини – да скрият печалбата и ако са контролирани отвън, тукашните хора да изкарат пари, за които фирмата майка не знае – започват да перат и крадат пари чрез аутсорсинг, обясни журналистът.

Той посочи, че това е било установено при проверката на румънския „Лукойл“, като прокуроратурата там обвинява компанията, че пере пари като прехвърля дейности на свои свързани фирми, които вършат работата срещу огромни суми.

Дали „майката“ се опитва да не плаща нищо като данък печалба или „детето“ се опитва да прибере едни пари – не е ясно, но във всеки случай губещ е държавата, като в Румъния става дума за 235 млн. евро, добави журналистът.

„Делото е изключително сложно и в момента се водят преговори по съществуващ механизъм за извънсъдебно споразумение „Лукойл“ да си плати парите на държавата и да не бъде съден. Това е и начин да се отървеш от много скъпо дело и да получиш парите“, каза още Владо Береану.

Журналистът коментира и изхода от последните парламентарни избори в страната, спечелени от социалистите. Чуйте подробности:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

Един коментар

  1. Kакто и преди казах, скромно благодаря, че все пак …. има кой да ме представя в България. Thank ya and God Bless. Merry Christmas Sir Dikov and please, be happy! 🙂 🙂