неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Владислав Христов и Мария Коева за книгите като възможен остров в ежедневието

Владислав Христов и Мария Коева за книгите като възможен остров в ежедневието

Месец април неслучайно е посветен на книгата. През него отбелязваме годишнини от кончината на двама от големите в европейската литература – Уилям Шекспир и Мигел де Сервантез. През април отбелязваме и Международния ден на детската книга и на книгата и авторското право.

Ежедневието ни е пълно с такива малки мигове на жест към книгите и когато ги забелязваме, ще почнем да обръщаме повече внимание на четенето, смята поетът и писател Владислав Христов, който гостува в еМисия България заедно с издателката и преводачка Мария Коева. Според него книгата е един възможен остров в ежедневието ни.

Нужни са повече програми в помощ на книгата и сериозно държавно финансово рамо за издателствата, категоричен е той.

За Влади Христов не е добра и политиката за превод на български автори, като е нужна специална програма за експорт на родната ни литература, която има писатели на световно ниво.

Има само единици, които успяват да пробият с лични контакти навън, но това не е достатъчно, смята той.

Владислав Христов донесе и последната си книга с фейлетони „Продължаваме напред“. Малко позагубихме чувството си за хумор и е добре да го изваждаме от сивотата на деня и да го вкарваме в книги, които можем да прелистим след години и да видим какво се е случвало с усмивка, каза той.

Христов обясни, че е искал да се върне към забравената публицистика на Ботев и Алеко, когато се е „писало за хората, за да бъдат променени към добро“.

Мария Коева отбеляза, че са нужни повече средства за библиотеките и читалищата.

Миналата седмица в студиото на еМисия Василка Ванчева- Асоциация „Българска книга“ сподели, че е присъствала на заседание в МОН, където се е обсъждало предложението за намаляване бюджета за библиотеките.

Коева обясни и защо е противник на ценовите намаления на книги, към които според нея българинът е подозрителен.

Прогнозите бяха песимистични, че електронната книга ще замести книжната, но те не се оправдаха, двете се допълват по чудесен начин и стават за различен тип литература, каза още издателката.

Коя е книгата, която двамата препрочитат – чуйте в целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …