понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Владимир Зарев – писателят като биограф на времето

Владимир Зарев – писателят като биограф на времето

Живеем в бурни времена, независимо дали ни се иска, всекедневно ставаме свидетели на тероризъм, на природни бедствия и катаклизми, на граждански конфликти и мръсни политически игри.

За българските ралности и за това как писателят се превръща в биограф на времето разговаряхме с Владимир Зарев. Той не чака дълго вдъхновение, а напротив, романите му описват винаги поразително точно важни исторически, политически или социални събития за България. Писателят Владимир Зарев е автор на десетки книги и романи, преведени в Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Турция и Германия. Определян е и за съвременния патриарх на българската литература.

Един от последните му романи – „Орлов мост“, е посветен на протестите от 2013 г. Казва, че за подобен по мащаб протест се стига, когато омерзението достигне до висок кипеж.

„Така беше и с мен. Омерзението ми към всичко, което се случи през последните 25 години, за това, че нашите надежди бяха предадени, а шепа политици, олигарси фактически ограбиха българския народ, а може би и неговото бъдеще. Разбрах, че единственият изход и по някакъв начин да се противопоставим на тази вапиюща, истерична несправедливост, която ни заобикаля, е създаването на гражданско общество. Имах огромната надежда, че това ще се случи през тези събития“, сподели писателят.

По думите му обаче, за съжаление, това не се е случило. А причините за неуспеха на протестите, той вижда, в неуспеха да бъде излъчен елит, които да замени бездарната и корумпирана политическата класа, както и в липсата на обща кауза и това, че олигархията и политическите партии са платили и отново разделили хората на наши и ваши, червени и сини, на добри и лоши.

„Отново се върна омразата, а в атмосфера на омраза политическата класа се чувства най-удобно и сигурно“, подчерта Владимир Зарев. „Това бе огромната ми болка и душевна скръб, която ме принуди да напиша тази книга“, добави още той.

Според него гражданското общество е единствената сила, която може да озапти хората, превърнали политиката в бизнес.

„Според мен родината е в езика. Тя не е в сантиментален спомен или в повтарян в съзнанието пейзаж. Това, което липсва на българите далеч от родината, е езиковата среда – възможността им да обшуват на собствения си език“, смята още писателят.

Той сподели и данни от изследване, според които, законите на генетичния код и езикът са еднакви.

„Това разгадава казаното в Библията – „Първо бе словото…“, смята още Зарев.

„Светът, в който живеем, е веществен, но сякаш свнамира в полусън, а за да бъде събуден, той трябва да бъде назован“, заключи Зарев.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …