неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Владимир Шопов: Дискусията за Европа на няколко скорости ще продължи след изборите в Холандия, Франция и Германия

Владимир Шопов: Дискусията за Европа на няколко скорости ще продължи след изборите в Холандия, Франция и Германия

Какво да очакваме на изборите в Холандия, Франция и Германия и показателни ли ще бъдат резултатите за битката между популизма и европейското развитие в Европа? Темата коментира анализаторът и политолог Владимир Шопов, който гостува в редовната рубрика на журналиста Силвия Великова.

„Трябва да следим няколко неща. Големият въпрос е кой ще бъде победител. На първото място се придава символно значение. Ще видим и други интересни неща – засилването на позициите на някои от центристките партии и на някои леви партии за сметка на някои стари леви партии. Няколко неща могат да излязат като интересни тенденции“, смята Шопов.

Той каза, че на тези избори има нови претенденти за конкуренти на Вилдерс, на които не се отдели достатъчно внимание. Той даде пример с т.нар. Форум за демокрация бързо набира скорост и популярност. Политологът коментира и изборите във Франция. По думите му, трябва да започнат търсене на по-трайни решения.

„Тази готовност гласоподаватели на традиционната десница да подкрепят крайната, нараства. През активността на тези политици сме свидетели на една нормализация на техните тези. Това във Франция е много видимо в поведението на по-младите хора. Има неща и проблеми, на които трябва да се погледне много сериозно“, обясни политологът.
По думите му, ако се погледне социалния профил на хората, които подкрепят по-крайни формации, ще стане ясно, че са по-младите.

„Засега сякаш по-голямата част от политическата промяна в Германия се случва във внезапно покачилата се подкрепа за социалдемократическата партия, което се дължи на смяна на лидерството. Има значение кой стои начело. В Германия е много по-важно, отколкото в Холандия кой ще спечели. Другото, което е важно за Германия, е, че след тези избори не можем да изключим коалиция вляво със социалдемократическа партия и зелените и дори бившата комунистическа партия. За Германия е твърде рано да се говори“, коментира и предстоящите избори в Германия.

„Европейският дебат до голяма степен ще бъде замразен до есента, за да видим как ще изглеждат политическите конфигурации в тези ключови държави и едва тогава ще видим как ще се развива ЕС. Едва тогава ще се поднови политическия дебат за бъдещето на Европа“, смята политологът.

„Заплахата от Европа на няколко скорости е временен тактически натиск върху няколко държави и най-вече върху Вишеградската четворка, за да направят отстъпки“, обясни Шопов.

Чуйте целия разговор с Владимир Шопов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …