събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Владимир Пенев: Ние сме шутове на самите себе си

Владимир Пенев: Ние сме шутове на самите себе си

Някога единствено шутовете са имали правото да осмиват своя крал. Днес поради липсата на царе и крале – централна и еднолична власт, повечето хора са шутове. Всъшност самите ние сме шутове на самите себе си, смята актьорът Владимир Пенев.

„На политическата сцена се появяват най-различни персонажи и герои, съвършено случайни и ненавременни, та не съм сигурен, че въобще има пушка, която да гърми. По-скоро се появяват нелепи карикатурни образи, които бързо се изчерпват и биват заместени“, каза още Пенев в предаването еМисия България по Би Ай Ти.

„Културата е нещо, което бих искал да бъде любимо и приоритет, да го съхраняваме и развиваме по най-добрия начин. Това означава, че държавата не трябва да подкрепя мен – твореца, не бива да мислим, че даваме малко този и малко на онзи, така сякаш ни отглеждат. Не, това е необходимост за самата държава, за самите политици. Те трябва да се грижат за културата си. Това е ангажимент, който имат към самите себе си най-първо и когато зарежат този ангажимент, зарязват всичко останало“, категоричен бе актьорът, който бе и служебен министър на културата през 2013 г.

Признава, че никога не е искал да бъде министър, но се преборва със себе си, за да даде добър личен пример.

„Мисля, че това, което се случва в живота ни, е поради деформация в ценностната система, която ни кара да мислим по съвършено различен начин за уж едни и същи неща, която ни кара да правим съвършено различни работи, когато трябва да направим едно единствено полезно и смислено нещо. Но ние го избягваме и правим това, което е свързано с партийни или лични интереси, а това променя цялата среда. Повечето от нещата, които ни се случват, са в процес, а решенията не се намират от днес за утре. Трябва да се мисли много повече в перспектива, с далечен, но ясен хоризонт, към който всички заедно да вървим. Това са клишета, но истината е, че ако се опитаме да го правим, животът ни ще бъде по-лесен“, смята още Пенев.

Актьорът, който обича не само да бъде на сцената, но и да ходи на театър като зрител, призна още, че признанието за актьорите се измерва в това колко дълго публиката ти ръкопляска, а не дали тя е станала на крака.

„Публиката би могла да стане, когато ламите светнат, докато е тъмно, не виждам необходимост да се скача, още повече, мили хора, не се вижда от сцената, изчакайте“, сподели Пенев.

И съветва – гледайте представлението, а не телефона си, защото в тъмния салон погледа към телефона е абсолютно деконцентиращо.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …