понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Владимир Каролев за бетона по планините… или и в главите на „псевдозелените талибани“

Владимир Каролев за бетона по планините… или и в главите на „псевдозелените талибани“

Протестът в защита на Пирин и срещу решението на екоминистъра Ирина Костова да подпише разрешение за предварително изпълнение на новия план за управление на парка без необходимата екооценка бе първия срещу служебния кабинет. Той бе организиран от коалиция „За да остане природа в България“.

Очевидно целта на псевдозелените талибани е да спрат ски инфраструктурата в България. Не съм ги виждал да събират боклуците по планините, а само по жълтите павета да протестират.

Това заяви икономистът Владимир Каролев в „Просто Диков“, познат с острите си противоречия и спорове с екологичните организации у нас. Той е категоричен, че не е нужна екооценка.

Собствениците на „Биволъ“ имат ПР компания, фирма от Бургас, ползвана и от ГЕРБ, чийто основен клиент е Ковачки и хотелиерите в Слънчев бряг – затова не сме чули да казват нищо срещу презастрояването там, например, твърди още Каролев.

Снимка, показваща огромни опашки пред лифта на Банско водещият Сашо Диков сравни само с тези, които е виждал пред мавзолея на Ленин, а икономистът нарече „срамна“.

Според него нестартирането на плановете в много паркове пречи на развитието и на други курорти. В България, която има осем планини, има по-малко лифтове дори от Гърция, отбеляза той.

Богатите държави са богати, защото когато има пазарно търсене, инвеститорите с помощта на държавата, спазвайки законите, строят съоръжения, каза Каролев.

Той даде пример с голяма ски зона около Залцбург, която е цели 21 км, на които са разположени 270 ски съоръжения и 710 км писти.

Икономистър разказа и за срещата си с Лоран Ванат, независим швейцарски експерт по зимен и планински туризъм, който повече от 10 години издава доклада International Report on Snow and Mountain Tourism, който посети България и бе посрещнат с протест.

Ванат казва, че имаме условия да станем петата голяма дестинация в Европа, подчерта Каролев. Според доклада у нас има над 349 хил. скиори, а 1,2 млн. са посетилите страната ни с цел зимен туризъм.

По телефон в разговора се включи и Филип Цанов, председател на „Природа за хората и регионите“.

Той разказа, че на 13 март са подали писмо по ЗДОИ до администрацията на президента Румен Радев, за да попитат дали е имало тайна среща между еколози и президента, вследствие на която държавният глава определи решението за Пирин за прибързано, и ако не – с кои свои сътрудници Радев се е срещал по въпроса. Вече седмица няма отговор, но и самите еколози не отричат, каза той.

Владимир Каролев също коментира позицията на Радев като погрешна, като заподозря, че Радев е бил „подведен“ от шефа на кабинета Иво Христов, който преди е отразявал медийно събития на зелени НПО-та.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

6 коментара

  1. Стига с това Банско, други ски курорти няма ли?

  2. Димитър

    Жалко г-н Диков , не го очаквах от вас.Агент „Камен“ няма какво да го коментирам , той си има зададена мисия човека.

  3. лустрация

    Да не забравяме, че Каролев е официално доказан доносник-милиционер от Държавна Сигурност.

  4. Писна ми от псевдо-зелени терористи, които биват финансирани от Иво Прокопиев!

  5. Браво на Каролев. Единственият, на който му стиска да излезе и да каже истината за тия измамници.

  6. Много добър и верен анализ