четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Вижда ли се хоризонт след изборите в Испания – коментар на Момчил Инджов

Вижда ли се хоризонт след изборите в Испания – коментар на Момчил Инджов

Изненадата на предсрочните избори в Испания е, че „Подемос“ останаха трети. Според мен Брекзит също повлия за този резултат. Партията се обявява за провеждане на референдум за независимост на Каталуния, а никой друг в този момент не иска такъв или коалиция с тях.

Това коментира журналистът от „Клуб Z’“ Момчил Инджов за изхода от вота в Испания, който на първо четене оставя страната в същата патова ситуация, както досега.

На редовните избори в края на миналата година нито една партия не постигна мнозинство, като след мъчителни шестмесечни преговори и липса на подкрепа за съставяне на кабинет, се стигна до вота 26 юни.

Очакваше се в лявата коалиция „Унидос Подемос“, заедно с други леви, вкл. комунистическата партия, партията да увеличи подкрепата си, докато на практика тя загуби много гласове. Журналистът си обяснява това и с популистките обещания, които – подобно на тези на „Сириза“ в Гърция, няма как да бъдат осъществени.

Междувременно спечелилата първо място на изборите Народна партия на премиера Мариано Рахой увеличи гласовете си, но с тях отново не може да състави самостоятелно правителство. Социалистите, които останаха втори, също загубиха гласове.

Инджов цитира и думи на премиера Рахой от днес, че освен партията му, социалистите също са отбелязали победа, което изтълкува като намек и покана за създаването на широка коалиция по германски модел. Социалистите обаче заявиха още след обявяването на резултатите, че не желаят, тъй като се възприемат като единствената алтернатива.

Журналистът коментира и другите възможни варианти в тази ситуация – съставянето на 4-партийна коалиция „на ръба“, която би имала точно половината депутати, или пък избори „до дупка“.

Той призна, че е бил шокиран от резултата на британския референдум, като предупреди, че ако каталунците излязат от ЕС, то те ще останат извън ЕС, а той не може да си представи как биха се справили.

Момчил Инджов разказа и за своето летуване на гръцкото крайбрежие, като коментира разликите между туристическите услуги в Гърция у на Българското Черноморие. Гледайте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …