неделя , 24 юни 2018
Начало / Коментар / Vivat Academia! Vivant professores!
Снимка: БГНЕС

Vivat Academia! Vivant professores!

Честит празник на българските студенти, бивши и настоящи. Ще каже някой: „Каква дата е 8 декември – поредният ден за купон“. Този ден има история още от 1903 г., когато е била отбелязана 15-годишнината на Софийския университет. С някои отклонения след 1944 г. днес българските студенти празнуват за 112-ти път.

Честит празник на всички, които вярват, че животът е най-големият университет. На бабите, дядовците и родителите, които работят неуморно, за да изучат своите деца. С лишения и големи очаквания за бъдещето на своите наследници. Мили баби и дядовци, родители, помнете, че освен вашата любов и издръжка, най-голямата помощ е домашната храна. Независимо, че едно изследване показа: най-обичаната храна на българските студенти са бургерите, а пицата заема почетното второ място.

Мнозина бъдещи студенти напускат България и търсят късмет и щастие навън. Българските университети губят от най-добрите ни абитуриенти. В Германия българската студентска общност е втора по големина след китайците. И въпреки желанието на повечето напускащи да се върнат в България, липсват социални мрежи, които да им подадат ръка обратно у дома.

Университетите се борят за субсидии, без да се интересуват от интересите и нуждите на бизнеса и младите хора. Политиците наричат младите „бъдещето на България“, но ги виждат единствено като електорална единица. Има една максима, която казва: Бъдещето е на младите… но не и настоящето!

Честит 8 декември на българските студенти, които сами „правят“ бъдещето си… борейки се всеки ден да променят настоящето. Да е честит на всички, където и да са…

Вижте също

Чеверме-патриоти

Стигнахме дотук. По телевизора ни убеждават, че кренвиршите ни са от месо, а перилният препарат …