сряда , 21 март 2018
Начало / Хайд Парк / Вицепрезидентът – пост или мисия: Илияна Йотова с коментар на институцията и актуалното

Вицепрезидентът – пост или мисия: Илияна Йотова с коментар на институцията и актуалното

Разкри ли нещо огласената стенограма за КТБ и готово ли е обществото ни за прозрачност, както попита президентът Румен Радев. Каква е ролята на президента и вицепрезидента в обществено-политическия диалог. Кое е по-важно – човешките права или отношенията ни със съседните държави. Какво стои зад всяко едно решение за или против помилване.

Отговорите дава вицепрезидентът Илияна Йотова в интервю за първото издание на новото предаване на Силвия Великова и Полина Паунова по Би Ай Ти „Хайд парк“.

Йотова призна, че не вижда нищо ново, което вече не е циркулирало в обществото, и е имала по-големи очаквания от разкритата снощи стенограма, тъй като в нея не е видяла информация за това кой и как предизвика кризата с КТБ. Защо я разглеждаме сама за себе си и извън контекста, при положение, че е имало и други разговори, попита тя.

По повод исканията районирането на мажоритарния вот да бъде прехвърлено на президента, тя каза, че не е видяла такова нещо и изобщо нищо ново във внесените законопроекти, в които по думите й липсва амбиция. Според нея районирането е най-сериозният препъникамък в едни мажоритарни избори и трябва да има период, в който да се работи сериозно с професионалисти и да има обществена дискусия, за да няма след това „настръхване на едни области срещу други“ при неправилно райониране. Самата Йотова призна, че не разбора от това.

Сигурността на държавата е на първо място, каза още Илияна Йотова в отговор на въпрос дали са по-важни човешките права или отношенията ни със съседите, свръзан със случая с екстрадицията на Абдуллах Бююк, който тя коментира.

Йотова напомни също, че правомощията й не включват даването на убежище на бежанци и имигранти и това често се бърка. Тя коментира слуая със смъртта на десетимата нелегални мигранти на АМ „Тракия“, като заяви, че България е една от най-развитите каналджийски държави, която все пак участва в по-мащабна международна схема. Пикът на мигранти през 2016 г. се случи в момента, в който сръбската граница бе изключително затегната и една част от тези канали бе прекършена, напомни тя.

Зад всяко едно досие и зад всяко мое решение за помилване или не стои огромен труд на цяла комисия, която чете абсолютно всеки ред, има връзка със затворите, с Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”, дори с представители на местната власт, обясни още вицепрезидентът по отношение на това свое правомощие. Тя е категорична, че не взема безотговорни и базирани на настроения решения, тъй като е наясно, че става дума за човешки съдби. Досега Йотова обаче не е разписала нито една молба за помилване. Тя разказа и за амбицията да направят курс за съдебни репортери, които биха искали да пишат по въпросите за помилванията.

Поемам съществена част да отворим институцията към българските граждани, заяви също така Илияна Йотова, като разказа, че преди да се кандидатира се е срещнала с редица юристи, за да се увери дали има смисъл от нейната институция. Убедена е, че има.

Чуйте целия разговор с нея, в който става още дума за срещата с тримата големи в съдебната власт на Румен Радев, за КСНС, за скандалния законопроект за уседналост и целта на президентството,
за Пламен Узунов, съветника на президента с нацистки снимки, за икзаването й в Брюксел за кохезионната политика на ЕС и за съдебната реформа:

Вижте също

Татяна Дончева: Акцията срещу кмета на Септември е продуктово позициониране на новия антикорупционен орган. Гейското лоби в България е достатъчно мощно, за да прокара Истанбулската конвенция

Защо акцията на спецпрокуратурата срещу кмета на Септември Марин Рачев беше толкова грандиозна? На този …

2 коментара

 1. ВНИМАНИЕ !!!! йотова МАНИПУЛИРА, а лётчикът го тресе шубето и СЕ ОПИТВА ДА ПРЕЧИ МАКСИМАЛНО
  Cтенограмата на КТБ от 29 юни 2014 г. още на първи прочит недвусмислено показва, че ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ СА МАСКАРИ и от страх за кожите си приемат решение, с което удовлетворяват личните си интереси и амбиции, както и ненаситната си жажда за власт и пари…
  Въпреки, че може да се прочете на няколко места в стенограмата, е била
  „ОРГАНИЗИРАНА АТАКА СРЕЩУ БАНКАТА“, НЕ СЕ ВЗЕМА РЕШНИЕ ЗА СПАСЕНИЕ НА КТБ?!? ЗАЩО, ЛИ???

  ЗАЩОТО УЧАСТНИЦИТЕ В ТАЗИ ЗАВЕРА ВЕЧЕ СА РЕШИЛИ ПРЕДВАРИТЕЛНО НА ДРУГА „СПЯВКА“, ДА СПАСЯВАТ една СКРИТА в стенограмата банка – ПИБ/FiBank (публична тайна е, че там са парите на „ЧЕРВЕНИТЕ ОЛИГАРСИ“), всичко се очаква да лъсне в следващите стенограми, ако въобще видят бял свят…
  ОТ ТАЗИ СТЕНОГРАМА СЕ НАБИВАТ ПАЗАРЛЪЦИТЕ НА ТИКВАТА, ДПС, ДЕФОРМАТОРИТЕ И ПРЕЗИДЕНТА ЗА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО КАКТО И ОМАСКАРЯВАНЕТО НА ОРЕШАРСКИ, ТОВА Е ВАЖНОТО ЗА ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ ТИКВИ ПРИСЪСТВУВАЩИ ТАМ, ОТВРАТ…

 2. Силвия Великова личи, че е опитна пред микрофона, но Полина Паунова по какви критерии сте я избрали да води предаване? Първо: говорен дефект, не може да казва Л . (всичко е УЪ). Второ: неграмотност… няма такова нещо като „здравейте и добре дошЪЛ“. В учтива форма се казва „Здравейте и добре дошЛИ“, независимо, че събеседникът е един. Вие сте казаЛИ, вие сте написаЛИ, вие сте издаЛИ… това е и за един събеседник, но в учтива форма. Елементарни неща! Трето: прекъсва. И събеседника, и другата водеща, и тази Дениза, която я включваха. Вечно говори върху другите. И не на последно място: не е женствена, няма излъчване на жена, а на мъжкарана от квартала, на хулиганка. Имам чувството, че ще излезе от екрана и ще ме набие. Може би става за пишещ журналист, но не и за радио/тв . А и да се научи да говори правилно