понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Вицепремиерът Деница Златева: Ще действам така, че да спя спокойно, защото съм избрала най-доброто

Вицепремиерът Деница Златева: Ще действам така, че да спя спокойно, защото съм избрала най-доброто

Служебният вицепремиер по подготовка на българското председателството на ЕС Деница Златева гостува в редовната рубрика на журналистът от националното радио Силвия Великова. Златева обясни на какъв етап е подготовката на страната ни, закъсняваме ли със сроковете и ще успеем ли да се подготвим по време на политическа криза. Тя коментира и въпроса как ще се отрази на имиджа на страната липсата на българска кандидатура за еврокомисар.

„Нямаме критично забавяне. Акцентирах върху по-добра подготовка за председателството на ЕС, тъй като то има различни измерения“, заяви Деница Златева. По думите й, всичко е въпрос на по-добра координация и добави, че направленията, по които се подготвя председателството, са осем.

„За първи път България ще има възможност да определя дневния ред. След едно председателство страната познава в детайли процесите и получава друг авторитет. Не работя в хоризонт до 26 март. Ангажираме максимално широк кръг хора. Има изключително разбиране на министрите, че не бива да бъдат сменяни ръководители и хора, които се занимават с подготовката на председателството“, подчерта Златева и добави, че тепърва ще се назначават още хора.

Тя коментира и казуса с НДК, как върви ремонтът там и колко ще струва.

„Даваме си ясна сметка, че всяка една смяна би довела до сътресения. През ден съм в НДК. Срещаме се с различните технически екипи. Има много по-голяма мобилизация и по-добра координация сред институциите и екипите, ангажирани с подготовката. 17 милиона лева са отделени на този етап. При обосновани искания може да се разгледа и ще се вземе решение дали да бъде увеличен капиталът“, заяви още ресорният вицепремиер.

„Ще действам така, че да мога да спя спокойно, защото съм избрала най-доброто“, увери Деница Златева.

Тя изказа мнение и по въпроса как ще се отрази липсата на българска номинация за еврокомисар. „Със сигурност е по-добре, когато имаме наш представител сред еврокомисарите. Но на фона на предизборната кампания и с решението на служебното правителство до провеждане на изборите да не бъде издиган кандидат, решението ще се вземе от следващото редовно правителство“, обясни вицепремиерът.

„При невъзможност за създаване на редовно правителство служебното ще посочи еврокомисар. Изключително важно е да има разбирателство и консенсус около кандидатурата – да бъде изключително силна кандидатура, за да можем да защитим силен ресор“, подчерта Деница Златева.

Тя изрази надежда това да стане непосредствено след изборите и първото приоритетно решение да бъде за еврокомисар. „Не трябва да бъде водещо дали да бъде мъж или жена. Водещо трябва да е да познава европейските институции и проблематиката. Силният кандидат върви паралелно със силен ресор“, категорична е тя.

„Заложили сме няколко много важни приоритета – икономически растеж и заетостта, сигурността, пречупена през темата миграция, реформа на Дъблинския регламент, запазване на солидарния подход по отношение и на държавите-членки на Шенген, както и външните страни, финансовата рамка след 2020 г. Настояваме да бъде запазена и кохезионната политика, развитието на бъдещата обща селскостопанска политика и енергийната независимост на Европа и политиката по опазване на климата“, заяви още Златева.

Чуйте целия разговор със служебния вицепремиер по подготовка на българското председателството на ЕС Деница Златева в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …