петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Високите технологии в земеделието – опитът на един български предприемач

Високите технологии в земеделието – опитът на един български предприемач

Започна традиционната Световна седмица на предприемачеството. За това как българският бизнес, и в частност фермерство, могат да се възползват от световните практики в еМисия България разговаряхме с Ангел Великов, фермер и участник в нея.

Великов е преминал няколко обучителни програми за предприемачество, като разказа за тях и техните предимства. По думите му освен време, той не е инвестирал нищо друго в тях, т.е. те са напълно достъпни, а прагът за влизане във всеки бизнес като цяло става все по-нисък.

Великов разказа, че повечето от учебните компании, създавани по време на обученията, преминават в реален бизнес, както е станало и с техния проект – създаване на дронове, които се прилагат в земеделието.

Той поясни, че дроновете правят снимки на обработваемата земя, а софтуер, създаден от тях, ги превръща в карта. По кадрите се прави спектрален и инфрачервен анализ, за да се определи къде каква е почвата, къде посевите се развиват по-добре, къде има нужда от повече наторяване или поливане и т.н. На базата на тази карта всеки фермер може да планира ресурсите и разпредели работата си.

Концепцията не сме измислили ние, но следваме добри практики от САЩ и Япония, където благодарение на подобни технологии се наблюдава над 20% увеличение на добивите, посочи още Великов.

За съжаление обаче според него високите технологии трудно се приемат в България, още повече в сферата на земеделието. Трябва доста разяснения от наша страна, процесът е дълъг и изисква много добра комуникация, каза той.

В предаването по скайп се включи и Красимир Кумчев, фермер и национален консултант по земеделие, който е водил лекции в САЩ за българското земеделие по специална програма.

Той сподели, че в американския опит е бил най-силно впечатлен от начина, по който се подпомагат фермерите. Там няма директни субсидии, а само застраховане, като е много удачно времето и у нас да се приложи този модел, смята Кумчев.

Фермерът е бил силно впечатлен и от високата степен на концентрация на обработваемата земя и специализацията на производството, както и от модерните технологии, използвани в отглеждането на растенията.

Нямат обаче с какво да ни изненадат при самото отглеждане, посочи Кумчев. Чуйте подробности във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …