четвъртък , 27 октомври 2016 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Високата зелена архитектура – глътка въздух за градската среда
ZELENI_POKRIVI картинка

Високата зелена архитектура – глътка въздух за градската среда

Какво е „висока зелена архитектура“ и има ли тя почва (буквално) у нас – за това в лятното студио на еМисия България разговаряхме с ландшафтния архитект Светослав Стойнов, като наблегнахме на най-популярните й форми – озеленените покриви и фасади на сградите.

Архитектът припомни, че покривите са най-голямата площ в един град, а покривни градини има още от древни времена, като едва през 50-те те започват масово да се озеленяват, използвайки различни системи.

В България зелените системи навлизат от няколко години, но обикновено не се използват качествени материали, което води до недобра среда за развитие на растенията и нелицеприятна зелена площ, смята обаче архитектът.

По думите му нормативната уредба в България не позволява такова строителство – за разлика например от Германия, където ако една сграда има плосък покрив, то той задължително трябва да е озеленен или със соларни панели.

Предимствата на зелената архитектура са много, убеден е специалистът. Зеленият покрив поглъща праховите частици, а изолацията на сградата се съхранява за дълго време, тъй като няма крайни температури – растителността играе ролята на буфер и естествен климатик.

Изследвания сочат, че ако една сграда е изцяло озеленена, то температурата в нея може да спадне средно с до 7 градуса. Вертикалното озеленяване пък действа като буфер, който намалява шума от градската среда.

Ако човек сам реши да си направи зелен покрив, обаче, задължително трябва да се съветва със специалист, за да се избегнат негативни странични ефекти, предупреждава Светослав Стойнов.

Скъпо начинание ли е зелената архитектура, какви са различните системи и може ли да си направим и зеленчукова градина на балкона или покрива – чуйте подробности:

Вижте също

NOMINACIA картинка

Българска писателка номинирана за престижна награда за детска литература

За първи път в нашата история български писател и художник илюстратор са номинирани за най-престижната …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *