събота , 24 март 2018
Начало / Жива връзка / Висока престъпност в Чикаго – сигурни ли се чувстват сънародниците ни там

Висока престъпност в Чикаго – сигурни ли се чувстват сънародниците ни там

Често се говори за високо ниво на престъпността, престрелките и убийствата в Чикаго, като според публикувано изследване на историка проф. Андрю Холт от Университета във Флорида, убийствата в Чикаго в периода 2001-2016 г. са повече от жертвите, които американската армия е дала в Афганистан за същото това време.

Статистиката е стряскаща, но и малко подвеждаща, понеже това не се отнася за целия град и предградията.

Тъй като градът е дом на най-голямата българска общност в Северна Америка, колегата ни Елена Хотинова провери дали в действителност има опасност за нашите сънародници.

Нивото на извършени убийства в Чикаго наистина е по-високо в сравнение с други големи градове, но престрелките и престъпността като цяло се случват в квартали с много криминални банди, които се борят за надмощие.

Българите обикновено живеят на други, по-безопасни места, а Чикаго е третият по големина град в САЩ с население от над 2,8 млн. Метрополисът обаче е с над 9 млн. население и обхваща над 24 по-малки градове и други селища.

Българите специално си подбират кварталите, като като цяло живеят в северозападните предградия, където се намират и голяма част от българските училища, магазини, ресторанти и други бизнеси.

Чуйте какво разказват някои от сънародниците ни в репортажа:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …