петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Виолончелистката Ирина Чирикова за успехите и трудностите по пътя на музиката

Виолончелистката Ирина Чирикова за успехите и трудностите по пътя на музиката

Българската виолончелистка Ирина Чирикова кандидатства в консерваторията в Бостън през 1997 г. и получава висока стипендия. Днес тя свири със световноизвестни музиканти като Селин Дион, Кейти Пери, Godsmack и много други. Тя живее в Лос Анджелис, но в момента е в България и бе гост в предаването еМисия България.

„Имам договор за шоуто на Селин Дион в Лас Вегас. То е местно шоу. Освен това пътувам с фокусник, свиря на електронно чело и пътувам международно с друга група. Винаги се научава нещо от тях, а и по време на репетиции“, разказа Чирикова.

Тя сподели, че Кейти Пери й предложила в определена част на една от песните й да вземе соло и да импровизирам. „Такава свобода не се среща често. Научавам се как да се вмъквам в този стил и как да вмъквам и класическата музика“, обясни Чирикова. Музикантката сподели, че обича да свири рок, джаз и импровизации.

„Първите ми години в Америка бяха много трудни, защото познавах българи, но не познавах музиканти. Беше нещо ново за мен. Трябваше да се издържам, да имам време за свирене и да участвам в оркестрти. По-късно започнах да преподавам в едно училище в Бостън“, разказва виолончелистката.

Благодарение на преподавателския си опит тя получава зелена карта и това й дава много нови възможности. Една от тях е да свири соло на наградите „Еми“ като част от изпълнението на Селин Дион. „Последно бях в България преди 5 години, а преди 7-8 години изнесох рецитал в зала „България“ заедно с пианистката Росица Банова“, разказа Чирикова.

Вижте целия разговор с Ирина Чирикова и разберете кога можете да я гледате на живо в България в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …