понеделник , 23 юли 2018
Начало / Жива връзка / Виолина Христова за резултата от референдума в Италия и неговите послания

Виолина Христова за резултата от референдума в Италия и неговите послания

Референдумът за конституционни промени в Италия се провали, след като според неокончателните данни близо 60 на сто от гласоподавателите са отхвърлили предлаганите реформи, които засягаха 47 от общо 139 конституционни текстове.

Президентът Матео Ренци призна загубата и се очаква по-късно днес да подаде оставката си. Междувременно движението на Бепе Грило „5 звезди“ заяви, че е на път да управлява страната.

Не сме спали тази нощ, разказва кореспондентът на в. „24 часа“ Виолина Христова, визирайки шумните тържества на противниците на реформите, които гласуваха с „не“.

Победата е толкова категорична, че трябва да бъдат взети предвид много неща, трудното тепърва започва, предупреди тя.

Христова допуска възможност италианският президент Серджо Матарела и да не приеме оставката на Ренци предвид необходимостта да бъдат приети сериозни финансови закони.

„По всяка вероятност финансовият министър Карло Падоан Копирано ще оглави едно правителство, което да доведе Италия до избори. Очаква се и финансова криза, а една банка вече е пред фалит“.

Журналистката отбеляза също, че партиите, обединени сега във фронта „Не“, са по същество крайно противостоящи си политически врагове и всяка има различни мотиви за гласуването на референдума.

При бъдещи избори те няма да се коалират, но и никоя сама няма да може да спечели избори, отбеляза Христова.

Дебатът в Италия не е спирал от месеци, италианците, вкл. целият политически и финансов елит на страната, никога не са били толкова разделени, казва още тя.

По думите й се е оказало, че италианското общество не е и още дълги години няма да е подготвено за подобни реформи, сред които орязан сенат и значителни съкращения на разходи за администрацията.

Цвете Тюлева от студиото ни в Чикаго коментира, че че повечето италианци, с които е разговаряла в Америка, заявяват, че отдавна не се интересуват какво се случва на политическата сцена в родината им, въпреки че доста от тях имат семейства там.

САЩ има близо 17 млн. души с италиански корени, 4 млн. от които с право на глас, който би могъл да промени резултатите от допитването. Това обаче не се случи.

Америка създава илюзията за отделеност от света, а може би причината е, че сред американците с италиански корени почти няма т.нар. нови имигранти, коментира Тюлева.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …