понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Виктор Лилов: Задължителното гласуване ще потопи смисления и информиран вот

Виктор Лилов: Задължителното гласуване ще потопи смисления и информиран вот

Трите най-важни неща, които трябва да бъдат променени в Изборния кодекс, са отпадане на задължителното гласуване, ускоряване на процеса за електронното гласуване и възможност за гражданите да гласуват навсякъде.

Това заяви в интервю за Полина Паунова по Би Ай Ти Виктор Лилов от партия ДЕОС. Двамата коментираха скандалните промени в кодекса, които бяха приети вчера на второ четене и предизвикаха остра обществена реакция и протести.

Сред приетото от депутатите е задължително гласуване и санкция чрез дерегистрация от избирателните списъци, отпадане на създаването на избирателен район Чужбина, забрана за провеждането на избори и референдуми в един ден, забрана за оповестяване на социологически проучвания за целия период на предизборната кампания, ограничаване на гласуването в чужбина само в посолства и консулства и др.

Задължителното гласуване означава смисленият и информиран вот да бъде потопен от нерационален вот, мотивиран от страха от санкции или от предлагането на залъгалки, каквато е възможността да спечелиш телевизор, пералния или чушкопек, смята Лилов.

Основната цел на промените в Изборния кодекс е да бетонира сегашното партийно статукво и да намали шансовете на малки партии като нашата изобщо да припарят до парламента, освен ако не протестираме около него, убеден е той.

Виктор Лилов предрича, че изборният процес ще се превърне в изборна ротативка с непредвидими резултати и ще доведе до още по-големи абсурди от феномена 15/15. „Скритата надежда на Патриотичния фронт е, че задължителното гласуване ще закара до урните националистически вот, на ГЕРБ пък – че ще налее между 8 и 10% над редовния им резултат, но всичко това изобщо не е гарантирано“.

Казусът с разделянето на избори и референдуми той също обясни със страха, че може да се появи политически контрапункт на статуквото. „Явно идеята е всичко да е по-скъпо, само и само да обезсилим гласа на народа“.

Относно забраната за социологически проучвания, той коментира, че липсата на достъп до данни е ограничаване свободите на гражданите. Дали самите политици ще си забранят достъпа до тези данни или единствено политическата класа ще разполага със знанието, чрез което може да манипулира изхода на изборите, попита той.

Според Виктор Лилов създаването на МИР Чужбина има смисъл по-скоро при офлайн гласуване и няма да е необходимо при онлайн гласуване, затова е много по-важно да се ускори въвеждането на електронен вот. Според него гласуването по този начин още сега, на президентските избори, е невъзможно, тъй като няма процес по въвеждане на електронен идентификатор.

Премиерът Бойко Борисов, председателят на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов и лидерът на ПФ поискаха забързване, но самият Цветанов бе този, който възпрепятства в последния момент въвеждането на електронен идентификатор, напомни той.

Според Виктор Лилов вотът от чужбина е много по-информиран и базиран на ценностен избор, а не на зависимости – а партиите се плащат от това. Гледайте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …