събота , 21 юли 2018
Начало / Жива връзка / Виктор Лилов за политическата коректност и до какво води тя

Виктор Лилов за политическата коректност и до какво води тя

Все по-голяма става вълната от кризи, която залива Европа и света. През 2016 г. видяхме много неочаквани решения като Брекзит и избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, както и опит на различни общества да се надигнат срещу статуквото и политическата система. Темата за политкорекността в студиото на „Жива връзка“ коментира Виктор Лилов – член на партия ДЕОС.

„Ако вникнем в словосъчетанието политическа коректност, ще видим, че има някакъв проблем с него. Когато казваме политическа говорим за външна форма, за ред и за някакви правила. Ако сложим политическа пред коректност, започваме да звучим така, че ние не сме убедени в това, което казваме, но сме длъжни да го кажем“, коментира Лилов.

Така започва да звучи неискрено и от хора, които лъжат. Той даде пример с думите афроамериканец и чернокож.
„Толерантността не може да бъде прекалена, защото тя е отношение на предаване и приемане“, каза Лилов.

По думите му, големият ужас на един латентен расист е, че трябва да се държи като равен с равен с едно ромско момче, което е срещнал на тротоара.

„Тази реакция на агресия много често е маскирана по един по-интелигентен начин под формата на т.нар. Политическа коректност и битката с нея. Всеки, който настоява на това да живее в една среда на толерантност и приемане, бива обвиняван, че е марксист, неоленинист и др.“, смята политикът.

По думите му, крайният ефект винаги е негативен и това води до капсулация на някои общества и общности. Това води и до други негативни тенденции като екстремизма.

„Популистките формации са основния потребител на ползите от този диспут, който се случва в обществото. Алтернативно десните приемат битката с измисления проблем политкоректност, за да прекарат популисткия си дневен ред в политиката. Много от тях твърдят, че са истински демократи и става дума за свобода на словото, но е много трудно да се приеме, че словото на омразата е свобода на словото“, убеден е политикът.

Чуйте целия разговор с Виктор Лилов в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …

Един коментар

  1. Тончо Краевски

    Защо не е представено срещуположно мнение?