сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Виктор Лилов за изхвърлянето му от партия ДЕОС и „приятелския“ огън отвътре

Виктор Лилов за изхвърлянето му от партия ДЕОС и „приятелския“ огън отвътре

Политикът Виктор Лилов изненадващо беше свален от председателския пост в партия ДЕОС. Какво става в кухнята на партийните централи, какви интереси се сблъскват, какво се случва в кухнята на ДЕОС, разказа в студиото на еМисия България самият Виктор Лилов.

Той посочи, че има други два подобни случая в българската история като припомни казуса с Лютви Местан, а предишният е, когато БКП сваля Тодор Живков.
„Това е смешно, защото незапознати хора остават изумени от мотивите, с които съм изключен“, обясни Лилов.

В официално становище на партията, публикувано в понеделник, става ясно, че причина за изключването на Лилов е искането му да бъде поставен на избираемо място в листите на партията „единствено заради позицията му на Председател”.

Надзорният съвет на партията счел това за нарушение на устава. В него е записано, че реденето на листи в партията става след вътрешни избори. Резултатите от тях не отредили на Лилов исканото от него място в листите.

Виктор Лилов разказа подробности за това кога и как е станал председател на партията и добави, че не е имало и друга алтернатива за председател. Той припомни, че когато е бил избран, все още не е било решено да са в коалиция с „Да, България“.

По думите му, поведението рязко контрастира със заявките на либералната партия ДЕОС. Той каза, че има феномен, който се наблюдава в затворени групи. „Доверието между тях е много високо, но допускането до вътрешния кръг е практически невъзможно и действията му се следят“, обясни Лилов като каза, че е жертва по-скоро на подобен процес.

„Аз попаднах в среда, в която от мен никой не е очаквал да бъда в позиция да определям политиките“, коментира още той. По думите на Виктор Лилов, тези процеси трябва да се наблюдават и обясни, че е имало в неговия случай алтернативно лидерство.

„При РБ имаше подобен процес. Гражданският блок беше много либерален, защото постигаше решенията с консенсус, но този механизъм беше разбит от политическите партии, които не можеха да постигат целите си. И така се стигна до разпада на Реформаторския блок. За това смятам, че това беше много успешен проект и смятам, че може да бъде много успешен модел на развитие“, коментира още Лилов.

Виктор Лилов каза, че не си тръгва от политиката. Чуйте целия разговор с него в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …