вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Виктор Лилов: Превратът в Турция успя – този на Ердоган

Виктор Лилов: Превратът в Турция успя – този на Ердоган

Първата ми мисъл, когато разбрах за новините от Турция, честно да си призная, беше нездрава радост, но после си дадох сметка, че в събитията няма положителен герой. Ситуацията предвещаваше влошаване на вътрешнополитическата обстановка в Турция, а и съответно на суитуацията около Турция. А това беше лоша новина, оцених я като изключително голяма неприятност. Свързах се с мои приятели в Турция, които казаха, че не знаят какво да направят – нито им се иска да излизат на улицата, нито се радват на това, което се случва – военни с танкове в опит да превземат легитимната власт.

Това коментира арабистът Виктор Лилов в предаването еМисия България.

„След възкачването на Ердоган като премиер,а след това президент цялата ситуация в Турция се промени. Имаме цяла нова политическа обстановка, свързана с концепцията на Ердоган за управлението на държавата. Трябва да кажем, че той е умел политик. След забраната на Партията на благоденствието си даде сметка, че за да прокара своя дневен ред, трябва да тръгне по пътя на проникване в институциите, които гарантират държавния ред, а това не е само армията“, посочи още Лилов.

От времената на Ататюрк до времената на Ердоган нещата в Турция се променят. Ако при Ататюрк армията е единствената сила, която може да гарантира държавния ред, то днес Ердоган е овладял силовите структири и дори правосъдната система.

Лилов посочи, че не е привърженик на конспирациите и според него информация за заговора е изтекла от средите на военните.

„За съжаление, турските институции и съд не успяха да защитят конституционния ред и това е един пълзящ преврат, в този смисъл можем да кажем, че на практика превратът успя. Защото сега след опита за преврат, той влезе в своята активна фаза. И неслучайно тези гигантски чистки са невъзможни, ако не са били предварително подготвени“, подчерта Лилов.

Той е категоричен, че съществен съюзник за намаляване на ролята на светската държава е бил и Фетхуллах Гюлен, блаогарение на когото Ердоган е започнал да овладява полицията и армията. По думите му днес турският президент изпитва силна омраза към Гюлен.

Лилов изтъкна, че гръмкото искане на Ердоган САЩ да предадат Гюлен показва изостряне във взаимоотношенията между двете страни.

Арабистът посочи  още, че темата за смъртно наказание ще торпилира преговорите на Турция с Европейския съюз, а Ердоган не може да понесе повече атаки във външната си политика, като заради това най-вероятно тонът ще бъде смекчен.

Обстановката днес в Истанбул коментира културологът Славка Каракушева във вклюване по скайп от турския град.

По думите ѝ  положението в Истанбул е особено, като властва привидно спокойствие. Тя сподели, че повечето медии правят преки включвания от изказвания на премиера и президента, а емисиите им са пълни с факти и брой арестувани.

„Обикновените хора се опитват да разберат какво се случи. Официалната позиция е, че това са привърженици на Гюлен, но превратът остава голяма мистерия“, каза още Каракушева и добави, че турското общество е изключително разделено.

Опозицията обаче се е обединила в позицията, че каквото и да е управлението, всяко едно секуларно управление е по-добро от военен преврат. Тя каза още, че се очаква чистка след опита за преврат, но докъде ще стигне все още не е ясно.

Вижте коментара на Виктор Лилов и Славка Каракушева във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. ЕРДОГАН САМ Е ОРГАНИЗИРАЛ МНОГО, МНОГО НЕСКОПОСАН И ПОДОЗРИТЕЛЕН ОПИТ ЗА ПРЕВРАТ # ПРИЛИКАТА С ФАЛШИВИЯ АВГУСТОВСКИ ПУЧ ОТ 1991 В СССР, Е ОЧЕВАДНА # ДЕМЕК ЕРДОГАН СИ ПРАВИ ДЪВКА ОТ FA6KIITE НА ЕЛЦИН . . .