вторник , 18 декември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Виктор Лилов и Ружа Смилова за криворазбрания либерализъм и бунта на мълчаливото мнозинство

Виктор Лилов и Ружа Смилова за криворазбрания либерализъм и бунта на мълчаливото мнозинство

Гости в редовната рубрика на журналиста Полина Паунова са председателят на ДЕОС Виктор Лилов и Ружа Смилова от Центъра за либерални стратегии и коментираха концерватизма, либерализма и тенденциите в настроенията и политиката в България, Европа и света.

Ружа Смилова каза, че в края на краищата „Да, България“ ще се явява все пак в коалиция по стечение на обстоятелствата и това е новината на седмицата.
Виктор Лилов от ДЕОС каза, че нещата са променили посоката си, но не по тяхно желание и по-скоро ще спечелят от тази коалиция. „Предизвикателствата са много по-високи сега, отколкото изграждането на един дългосрочен проект“, добави Лилов.

„Трябва да направим важно разграничение между либерална демокрация с уговорката, че либералната демокрация няма много общо с идеологията либерализъм. Някои от нашите политици често не хващат тази разлика. Пример – интервюто на Иван Костов, който атакува както либерализма като отделна политическа идеология, така и либералната демокрация като цяло“, обясни Смилова.

„И консерваторите, и либералите, и социалистите в Европа, ако са част от системните политически играчи, не поставят под въпрос природата на политическия режим. А както означава това – демокрация, човешки права и върховенство на правото“, разясни Смилова.

Тя каза, че напоследък в България системни партии оспорват един или друг елемент от този режим.

Виктор Лилов каза, че за съжаление, виждаме една все по-нарастваща тенденция системните политически партии изведнъж са започнали да поставят всичко под въпрос. „В ръцете на много малко политици остана здравия разум, който може да гарантира правовия ред“, добави той.

По думите му, хората са гласували на референдума по абсурден начин, тъй като не са направили информиран избор, не са били способни да дадат отговори на въпросите и са мислели, че наказват политиците. Изведнъж либералите се превръщат в хората, които са врагове на нормалната държава.

„Един от недостатъците на либералната демокрация, който днес бива изтъкван, е, че либералните демокрации не са в състояние да посочват ясен враг, а хората обикновено се идентифицират политически чрез идентифицирането на ясен враг. Те се противопоставят срещу него“, заяви Смилова. Тя добави, че го има усещането на мнозинствата, че по някакъв начин губят контрол върху страната си.

„Има панически ужас в САЩ, че вече не са господари на държавата си и идването на Тръмп е опит на това мълчаливо мнозинство да си върне държавата като маргинализира малцинства и инакомислещи, които това мнозинство възприема като потенциална заплаха.

В България се смята, че ако не се грижим за малцинствата, грижата за мнозинствата ще бъде много по-добра. Те коментираха и казуса с Широка лъка и бунта срещу децата бежанци.

„Западният свят като че ли е изморен от това, което се случва през последните 30 години. Тези мнозинства се смятат за изоставени от либералните елити, които като че ли оправят собствените си проблеми, но не мислят за тях. Наблюдаваме ренационализация на елитите, които се опитват да убедят суверена, че са неговият елит. Това е опасно, а решението трябва да бъде проблемите да се решават директно, а не да се замитат под килима“, анализира Ружа Смилова.

Чуйте целия разговор с Ружа Смилова и Виктор Лилов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Ех, този Иван Костов, винаги той ви е виновен за всичко, дори 16 години след неговото правителство, благодарение на което днес България е член на ЕС и НАТО. А за Тиквата от Банкя, която се изреди на всички ръководни постове в държавата по два пъти вече, само добро или нищо…