събота , 21 юли 2018
Начало / Жива връзка / Виктор Евтимов – българинът, който откри и изолира нов вирус

Виктор Евтимов – българинът, който откри и изолира нов вирус

Българинът Виктор Евтимов откри и изолира нов вирус – бактериофаг в почвата. Виктор Евтимов е само на 21 години, но вече успя да запише името си сред отличниците в университета „Дрексъл“ в щата Филаделфия, където е първи курс и учи биология.

„Искам да се занимавам по-скоро с наука, определено не искам да ставам доктор“, сподели Евтимов.

Новият вирус, който нашенецът е открил се казва „Джералт“. Откритието беше представено на симпозиум на програмата Sea-phages в Ашбърн, щата Вирджиния.

„Идеята е да дава възможност на първокурсниците да правят опити още в първи курс, което е страхотно. В моят университет имаше 60 човека и успяхме да изолираме мисля, че около 40 различни бактериофага, такива вируси“, добави Евтимов.

Той разказа, че тези вируси живеят в почвата. „Те са изключително малки. Заразяват само бактерии, а не хора и животни примерно. Използват самата бактерия да се размножават в нея. Когато станат прекалено много бактерията се пръска и я убива. На теория е интересно от медицинска гледна точка, защото може да предостави възможности за терапия и лечение на болести, които се пренасят от бактерии“, обясни българинът.

Повече за успеха и бъдещите планове на сънародника ни вижте в репортажа на Петя Кертикова:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …