петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Вихър Георгиев: В интерес на всички е Турция да бъде стабилна

Вихър Георгиев: В интерес на всички е Турция да бъде стабилна

„ЕС вече заяви, че наблюдава ситуацията в Турция, че осъжда опита за преврат и че подкрепя демократичното развитие на страната. Питат ме защо ЕС не реагира по-рязко и твърдо. ЕС действа бавно и внимателно. Това понякога изглежда като слабост, за съжаление, но е по-скоро една от силните страни на съюза“. Това заяви преподавателят по Европеистика и експерт по европейски изследвания в СУ „Св. Климент Охридски“ Вихър Георгиев в предаването еМисия България по повод ситуацията в Турция.

„Изведнъж от нас се очаква да изработим някаква много силна и категорична позиция, ако трябва да „изплющим един шамар на Ердоган“, но това не е полезно нито за нас, нито за тях. ЕС е изключително последователен в това, което прави“, коментира Георгиев.

Той посочи, че в момента с Турция трябва да се водят разговори и да се помогне на страната в този труден момент, тъй като един опит за преврат е достатъчно травматично събитие. Трябва да се покаже разбиране и да се прояви внимание, но и да има готовност за бързи реакции, ако страната тръгне по недемократичен път, смята още Вихър Георгиев. Според него президентът Ердоган няма особено обноски – изразява се грубо, преувеличава, напуска рамките на добрия тон.

„Но ако се проследи и поведението на някои европейски и американски политици трябва да се запитаме кои сме ние, за да кажем кой е добрият тон“, обясни експертът.
Той подчерта, че историята на Турция през последните 100 години има общо с всичко друго, но не и с демокрацията. Моментът е много особен, защото сигурно няма нищо по-лесно от това Турция да се върне в недемократичен режим.

„Това е най-лесната пързалка, по която могат да се плъзнат в момента. Но ми се струва, че там има разбиране, че, ако това се случи, Турция ще загуби и ще остане твърде самотна“, добави Георгиев. Според него, ако Турция се дестабилизира, в дългосрочен план това ще породи много косвени проблеми и за ЕС, и за регионалната сигурност.

„В интерес на всички е Турция да остане стабилна, да укрепи своята държавност и да върви по пътя, който сама си е избрала. Но оттеглянето от европейските ценности има само един ефект и то е отслабване и икономически разпад“, смята преподавателят по Европеистика.
Вижте целия разговор с Вихър Георгиев в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …