четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Жива връзка / Вихър Георгиев: Президентът Радев може да се окаже в периферията на политическите процеси в Европа

Вихър Георгиев: Президентът Радев може да се окаже в периферията на политическите процеси в Европа

Това, което със сигурност знаем, е, че според президента Румен Радев санкциите срещу Русия са ненужни и не водят до полезни ефекти. Това е негова позиция и не е единственият в Европейския съюз, който го казва. Въпросът е кои са тези, които го казват. Това са политици по периферията на ЕС, на които ще се гледа все по-критично, защото един от ефектите от атаките срещу ЕС е, че истинските европейци се сплотяват. И президентът Радев трябва да помисли за това къде иска да бъде, защото много бързо може да се окаже в периферията на политическите процеси в Европа.

Това заяви преподавателят по европеистика Вихър Георгиев в предаването „Жива връзка“ по Би Ай Ти.

Той коментира, че посещението на Радев в Брюксел, което ще е първото му официално посещение, е доста традиционно.

Според мен за него ще бъде полезно да види как работи Европейския съюз, къде стои България и какво се очаква от нея. Напълно нормална стъпка, при която той ще може да се ориентира по-добре на терен, който не познава, смята Въхър Георгиев.

Преподавателят по Европеистика коментира и темата за Брекзит след речта на британския премиер Тереза Мей, както и какво ще бъде бъдещето на Европейския съюз.

„И до момента нямаме ясно разбиране какво точно британците си представят, че могат да получат. Те ни казаха, че „искаме да бъдем добри приятели на ЕС, обаче внимавайте много какво ще ни предложите, защото иначе“. Този подход е много интересен. От една страна, казваш „искам да ти бъда прител, но ако не правиш това, което искам, ще видиш“, отбеляза Георгиев.

По думите му, е видно, че Великобритания върви към пълно излизане от ЕС, което обаче означава, че тя няма как да се ползва от всички права и привилегии, които има членството в ЕС.

Според мен, по-големият проблем е британците да осъзнаят това, защото за момента изявяват позиция, че искаме да напуснем ЕС, но както на нас ни харесва, когато ни харесва и по нашите правила. А това няма как да стане, категоричен бе Вихър Георгиев.

Той посочи, че на Острова има липса на добра преценка.

Някак не могат да разберат, че не можем да прием техните стоки и услуги, а в същото време да им позволим да затворят границите си за европейските граждани, каза преподавателят.

По думите на Георгиев не Шотландия, а Северна Ирландия е големият проблем на Лондон.

„Мирният процес в Северна Ирландия беше тясно сбвързан с рамката Европейски съюз и възможностите, които имаше за гражданите на Северна Ирландия да участват, както и където те желаят в ЕС. Сега вече изведнъж това не е така и те се оказват част от една държава, която не съвсем харесват, и ми се струва, че се подценява тяхното недоволство“, подчерта той.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …