четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Жива връзка / Вихър Георгиев: На Борисов ще му е трудно да състави правителство в посока лоялност и сътрудничество с ЕС

Вихър Георгиев: На Борисов ще му е трудно да състави правителство в посока лоялност и сътрудничество с ЕС

Нямаше големи изненади на тези избори и донякъде бе очаквано, че агресивният подход и антиевропейското говорене не победиха. БСП достигна своя таван и не можа да нагажира повече подкрепа. По-скоро се закрепи статуквото, с едно голямо изключение – „Воля“ на Веселин Марешки.

Така обобщи вчерашните избори и техните резултати Вихър Георгиев, преподавател по европеистика в Софийския университет, в предаването „Жива връзка“.

Към 7 ч., при близо 90% обработени протоколи, Централната избирателна комисия отчита следните резултати: ГЕРБ получава малко под 33% от гласовете, следвана от БСП с близо 27 на сто. Коалицията „Обединени патриоти“ получава малко над 9%, ДПС – близо 9%, а „Воля“ – малко над 4 на сто.

Под прага за влизане в Народното събрание с около 3 процента от гласовете остават „Движение Да, България“, „Реформаторски блок – Глас народен“, ДОСТ и Нова република. Според данните на ЦИК 2,5 на сто са избрали опцията „Не подкрепям никого“.

На Бойко Борисов ще му е трудно да състави правителство в посока на лоялност и сътрудничество с ЕС, защото останалите партии – може би с изключение на ДПС – имат доста странни идеи за това как България би трябвало да участва в политическия живот на ЕС, прогнозира Георгиев.

Той коментира и причините за разликите в електоралната подкрепа за партиите у нас и в чужбина, както и острата кампания изцяло и единствено срещу десните формации – с изключение на ГЕРБ, най-вече в медиите на Пеевски. Според него тя е имала голям ефект.

Вихър Георгиев обсъди подробно и готовността, която лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви за съставяне на правителство, в случай че ГЕРБ не успее или се откаже. Според него такъв вариант би бил крайно неудачен.

Той обвърза това със статията на „Уолстрийт джърнъл“, в която се говори за указания и подкрепа от страна на Русия за спечелване на изборите от левицата.

Това е една статия, но на този етап ние не знаем какви са фактите, българските служби също мълчат за това имали ли са такава информация, както твърди изданието, посочи Георгиев.

Според него ако нещо от това се окаже вярно, то не е редно такъв лидер, който „заговорничи с представител на чужда, и то не точно приятелска държава, да бъде убедителен представител на България в ЕС, където в момента има изключително остра чувствителност към намесата на Русия в политическия процес на държавите-членки“.

По повод възможната намеса и на Турция, Георгиев посочи, че ако преди сме имали само допускания, то сега като че започваме да имаме и факти. Ердоган се опита да се намеси не само в изборите в България – припомни той за скандалите с Холандия и Германия, като определи намесите на турския президент като тромави и непохватни, и често постигайки обратния ефект.

Георгиев обаче подчерта, че докато темата Турция е била широко засегната, темата Русия почти не е присъствала. Защо, попита той реторично, като добави, че по разбираеми причини – най-малкото икономически, ние трябва да бъдем внимателни в отношенията си с Москва.

Когато нещата обаче станат толкова остри, ние трябва да ги обсъдим, категоричен е Вихър Георгиев, според когото би могло да има рискове за страната ни в дългосрочен план. Той даде пример с отношението към Унгария в ЕС. Рискуваме да станем втора Унгария в средносрочен план, което за малка държава като България е изключително рисковано, прогнозира той.

Чуйте целия му коментар във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …

Един коментар

  1. Дървосекачът

    Отиде Ви книжката, г-н Георгиев !
    – Таип – Е ли Плътно с ДнешенКремъл ?!
    – тея Всичките ‘наште’ партийщинки – СА ли Изодродья на оная задунайската ?!
    ….или сумарно – у Нас е ВсеСъщата задунайскогубернистическа Воня.