неделя , 16 декември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Вихър Георгиев: Какво да очакваме от новата гранична агенция

Вихър Георгиев: Какво да очакваме от новата гранична агенция

Новосъздадената Европейска агенция за гранична и брегова охрана официално започна работа на ГКПП „Капитан Андреево“. Там вече са разположени патрулни коли, мобилни термовизионни системи, екипи със служебни кучета и въздушно наблюдение. Брюксел ще отпусне и 108 млн. евро за подпомагане контрола по границите ни.

Преди ден председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обяви, че стартът на агенцията ще бъде в България в знак на подкрепа за страната ни в усилията й да спре мигрантския поток от Турция.

„Това, което се случи, е, че в много бързи срокове беше разработен един нов подход към управлението на европейските граници. Радостно е, че в крайно сметка нещо се случва.

Хубавото сега е, че започват повече да се споделят ресурси между държавите членки и да има по-силна координация на европейско ниво.

Днешната агенция е първата стъпка, като към момента тя няма кой знае какви правомощия и тепърва ще трябва да набира сила като технически и най-вече човешки ресурси, а последното е голям проблем, защото просто нямаме достатъчно квалифицирани специалисти изобщо в целия ЕС“, коментира по темата политологът Вихър Георгиев.

Той уточни, че новата агенция трансформира и увеличава, а не изземва функциите на „Фронтекс“.

По думите му сега можем да чакаме малко по-координиран подход при кризи, да се фокусираме върху определени точки, да не пилеем ресурси, да имаме по-умни граници и предвидимост на процесите.

Политологът отбеляза още, че е рядкост и изключение да има голям наплив на неоткрити изобщо мигранти – проблемът е какво става с тях, след като ги открием.

Според политолога проблемът с хората, търсещи убежище, не е толкова голям, колкото спорът около икономическите мигранти – как и къде да ги допускаме и как да ги избираме. По думите му никоя държава членка не прави качествен подбор, по примера на Австралия и Канада.

Той прогнозира също, че популизмът в Европа, който експлоатира и преиграва с темата за бежанците, ще продължи да работи, дори може да увеличи подкрепата си, но проблемът е, че той е неспособен да даде решение за важните – икономически, проблеми на хората.

Чуйте целия разговор с него:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Дървосекачът

    Елементарно ! – на ДобратаСтара Европа й писна ‘наште’ (‘управляващи’/’елит’) да я Доят И чрез керванирането на ‘бежанци’ – ииии…тЕ ти булка Спасовдеееен …;-)