сряда , 13 декември 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Вихър Георгиев: Двата лагера около Брекзит ще започнат да изтрезняват и ще изплуват много неприятни истини

Вихър Георгиев: Двата лагера около Брекзит ще започнат да изтрезняват и ще изплуват много неприятни истини

Много рядко се случва в живота да си легнеш с едни, а да станеш с други новини, които да означават толкова различни неща, коментира Вихър Георгиев юрист и преподавател по европейски теми в СУ по повод решението на Великобритания да напусне ЕС.

Питам се пред кого отговаря председателят на ЕК и не трябваше ли да застане със своите аргументи, да обясни на британците какво ги очаква, да огласи плана Б – тъй като именно ЕК има интерес Великобритания да остане, каза Георгиев, според когото план Б има и подготовката за евентуален изход е започнала още преди месеци.

Залогът е много голям и не биваше да са толкова пасивни, добави той.

Георгиев припомни своя теза от предишно гостуване, че основна и водеща роля в дебата на Острова имаха медиите, като според него 80% от съдържанието, стигащо до обикновения гласоподавател, е било в подкрепа на излизането или поне е поставяло под съмнение ползите от членството в ЕС.

По думите му двата лагера в страната са още в „махмурлук“, но ще започнат да изтрезняват и много лоши неща и неприятни истини ще започнат да изплуват на повърхността. Той даде пример с изказването на Найджъл Фарадж тази сутрин, в което на практика той вече се отметна от едно от обещанията си – че спестените на седмица пари от членството в ЕС ще отидат в националната здравна каса на Великобритания – NHS.

Според Вихър Георгиев убийството на депутатката Джо Кокс е било преломният миг за него, след който е допуснал, че лагерът за излизане от ЕС ще успее. Съзнанието ни не е свързано със справедливото, а с това кой изглежда по-силен, посочи той.

Според Георгиев политическото убийство е постигнало промяна на настроението и засилването на дебата на първично емоционално ниво – „единственият начин, по който можеха да спечелят“.

Очаквайте текста на цялото интервю тук.

Вижте също

„Без целофан“: КОНПИ запорира имущество на Иво Прокопиев за близо 200 милиона лева

  КОНПИ официално огласи подробности за запора над имуществото на Иво Прокопиев и съобщи, че …