петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Вихър Георгиев: Брекзит – дали и кога

Вихър Георгиев: Брекзит – дали и кога

Решението на Върховния съд в Лондон, че британското правителство трябва да има одобрението на парламента, преди да задейства процедурата по излизане от Европейския съюз, ще бъде обжалвано, но резултатът едва ли ще бъде по-различен.

Това заяви Вихър Георгиев, юрист и преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”, в предаването еМисия България по Би Ай Ти.

По думите му още в началото е било ясно, че няма как правителството да активира само чл. 50, защото това е необратимо решение.

„Решението трябва да се вземе от суверена, а във Великобритания това е парламентът, защото то носи много негативи не само за ЕС, но и за самата Великобритания“, уточни Вихър Георгиев.

Според него, не е невъзможно в британския парламент да бъде взето решение в подкрепа на Брекзит, но при различни условия.

Той посочи, че някои вестници на Острова са си позволили да наричат съдиите „предатели“ и „врагове на народа“, но тъй като там съдебната система е независима, едва ли подобни определения могат да окажат натиск за последващо решение на магистратите

Вихър Георгиев коментира, че и чисто политически ще бъде трудно за депутатите да решат дали Великобритания да напусне ЕС.

„Мисля, че в момента правителството няма стратегия. Убеден съм, че са изгубени в превода, а реакциите на самото решение бяха неадекватни“, каза още той и допълни, че правителството трябва да извърви дълъг път и да убеди депутатите си да гласуват в подкрепа на Брекзит.

По думите на Георгиев в обществото все още има силна подкрепа за излизането на Великобритания.

Хубавото от този референдум е, че ще научи хората да носят отговорност за решенията си, да внимават кого слушат и в решенията, които взимат за държавата си, смята още Вихър Георгиев.

Той коментира и арестите на опозиционни депутати в Турция, като посочи, че наблюдаваме развитието на авторитарен проект, които обаче все още се движи импровизирано. Той допълни, че действията на турските власти е по принципа на терора, напомня на революционно и постреволюционно поведение, с наивни действия.

„Това, което може, ЕС го прави. Проблемът с Турция е какво би станало, ако страната дългосрочно се дестабилизира. В ЕС никой не иска това и ние сме загрижени и се опитваме да разберем какво се случи в Турция. Ако правителството се държи безобразно, ще има по-остри реакции от ЕС“, смята Вихър Георгиев.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …