четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Вежди Рашидов ексклузивно след боледуването: Още малко ми се живее

Вежди Рашидов ексклузивно след боледуването: Още малко ми се живее

„Сънувах, че ми се яде свинско със зеле, още малко ми се живее и ми се правят две три изложби“.

Това сподели културният министър Вежди Рашидов в първото си лично интервю след отпуската по болест, дадено в кулоарите на парламента на Сашо Диков за предаването „Просто Диков“ по Би Ай Ти.

„Нямам никакви амбиции, особено след тази болест имам друга философия за живота“, призна той и си пожела единствено да може да вижда приятелите си, да са живи и здрави децата му и да си „гледа живота“.

„Спрях да мразя, никого вече не мразя“, призна той, като отново се защити от множеството критики, отправяни към него заради работата му като министър на културата, изреждайки различните проекти.

Специално за Ларгото той подчерта, че е следвал стриктно проекта на „един от най-големите архитекти“ Георги Китов и че това не е „художествена самодейност“.

„Ако дойде един гражданин да ми каже, че не му харесва и един пръст на моя скулптура, ще му тегля една ***. Не се прави така. Агресията пречи“, каза ядосано Рашидов.

„Аз съм най-известният скулптор в България, но у нас няма да имам паметник и нямам. Не искам утре да дойде едно поколение, което да унищожи моя паметник“, добави той. По думите му това правят племената и е време „да излезем вече от племето“, той като е „порок да сме варвари“.

„Уморен съм от будна съвест. В България има едни хора, които не работят и цял ден негодуват и дават акъли… И аз съм бил неплатен протестър. Бил съм критичен, когато трябва, но не може това да е основата. Трябва един сладолед да си изобретил, за да имаш претенции за нещо“, продължи той да коментира упреците към него.

„Нека всеки вземе по една лопата, за да бъде полезен на държавата“, препоръча Рашидов.

Според министъра на културата младият българин е талантлив човек, но е излязъл от стимула да бъде талантлив.

Вежди Рашидов многократно направи и комплименти на интервюиращия го, като спомена, че „заедно са побелели“. Той бе категоричен, че не желае да дава никъде другаде интервюта, тъй като не желае и не заслужава да „получи линч“.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

2 коментара

  1. Maria Delsalvador

    PS: ( Poslepis)
    Простете, Министър Рашидов , но дори Азис не говори с акцент. Къде сте Вие, а къде там някъде е Азис, поне според Вашето заявление?! Иначе, според мен всякa вяра заслужава уважение. Нaй – силно вярващите, съм забелязала, че уважават своята , но и тaзи на другите принадлежност. Aз подкрепям този начин на мислене и поведение.

  2. Maria Delsalvador

    Първо, Министър Рашидов говори с акцент , който имат много български граждани от мюсюлмански етнос. Министър Рашидов е роден и образован в България, a говори с акцент, дори на тази възраст и с това образование и постижения?! Второ, от него струеше една Oмнипотентност (Melanie Klein – Oмнипотентност) и идея, че в България има разделение на класите и плебеите трябва да целуват ръка на аристократите. България е Република и министъра служи на Народа! За хористите ( Notre Dame, Paris) не го обвинявам, виновния си е шефът им. Той трябва да защитава техните интереси и изисквания и да се научи да преговаря от името на Tалантите. Разбира се, оценявам труда и дуxa на Министър Рашидов. Благодаря за постигнатото, то е МНОГО и е ДОСТОЙНО.