понеделник , 23 юли 2018
Начало / Жива връзка / Весислава Антонова: Журналистите няма да загубят битката, ще я загуби Доналд Тръмп

Весислава Антонова: Журналистите няма да загубят битката, ще я загуби Доналд Тръмп

За новата медийна реалност, има ли нужда от промяна на медийните стандарти и журналистиката като форма на протест – разговаряхме в предаването „Жива връзка“ с журналистка Весислава Антонова.

„Сещам се за нещо, което Харуки Мураками казва в своя книга и то е: „това какъв е един човек зависи много от географията – вятъра, водата, климата“. Американската държава и климат са направили така, че да има много силни традиции и стандарти в журналистиката. Сигурна съм, че това е нещото, което ще помогне на журналистите там да се справят дори с един президент като Доналд Тръмп“, коментира Весислава Антонова.

„Не мисля, че журналистите няма да загубят битката, ще я загуби Доналд Тръмп. Освен това работата ни като журналисти не е мандатна. Ако обичаш професията си и я смяташ за свое призвание, я вършиш с чест и според стандартите. Президент като Тръмп ще се яви на избори и обществото не е доволно и е разбрало, че им дава лъжеобещания, той лесно ще бъде свален от власт. Но за разлика от президента Тръмп, ние се явяваме на избори всеки ден и затова нямаме право на грешки“, подчерта журналистката.

„В България, за моята 20-годишна практика, не се сещам за авторитетен главен редактор или авторитеритен собственик, който да каже толкова силни думи като Стив Адлър, главния редактор на агенция „Ройтерс“. Това е голямата разлика. Там има кой да излезе и да защити достойнството на журналистиката, докато в България много често собствениците и като техен инструмент главните редактори се явяват най-големите врагове на качествената журналистика“, категорична е Антонова.

В момента, в който пренебрегнеш стандарта за безпристрастност, за честна и почтена информация, ти разрушаваш собсвения си бизнес модел и се обричаш да те няма, посочи още Антонова.

Целия разговор с журналистката можете да видите във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …

Един коментар

  1. Дайте да дадем

    Изчистихме съдебната система в България, и тръгнахме да помагаме на румънците. Гарантирахме независимостта на българската журналистика, и е време сега да дадем акъл на американците.