събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Веселина Кацарова: Напуснах България с една изключителна подготовка и затова искам да й помогна

Веселина Кацарова: Напуснах България с една изключителна подготовка и затова искам да й помогна

Трагедията на артистите е, че малко от тях остават естествени. Така смята мецосопраното Веселина Кацарова, която е сред най-обичаните артисти на световната оперна сцена.

Няма нужда да бъдем надменни, казва тя пред Кремена Николова в интервю за Би Ай Ти. И признава, че най-трудната й задача досега е била да остане вярна на себе си.

„Постигнах много в моята професия, защото мога да отсявам нещата – маловажното от важното, винаги съм работила върху гласа си, успях да направя изключително голям репертоар и да срещна хора… Много е важно в живота човек да умее да слуша онези, които трябва да слуша“, вярва певицата.

По думите й при артистите обикновено има „да“ или „не“, докато според нея е важно те да се научат, че винаги има и едно средно положение.

Онова, което Веселина Кацарова винаги казва на младите певци, е, че най-малкото, което притежават, е техния глас. Според нея на днешното поколение му е много по-трудно да създаде кариера, защото няма търпение, а в изкуството винаги има развитие, което отнема време.

Въпреки натоварената си програма, от този сезон Кацарова прие да е артистичен директор на Старозагорската опера, в родния й град, от който е започнала нейната кариера. Тя ще изнесе концерт в Стара Загора на 3 декември.

„Напуснах България с една изключителна подготовка и затова искам да й помогна. Все още съм млад и силен човек, никога не съм знаела така, както зная днес, даден ми е огромен шанс в живота, който искам да предам на тези, които се нуждаят“, обяснява решението си мецосопраното.

Тя си спомня за миналото тук като за време, в което децата интензивно са се занимавали с музика и спорт. Самата тя – от 4-годишна.

„Аз обичам да съм българка, България е енергия. Обръщам се към младото поколение – обичайте родината си, бъдете горди с нея, защото в противен случай заличавате своите майка и баща, своите предци“, призовава Веселина Кацарова.

Най-тъжното, според нея, е да срещнеш българи зад граница, които само след три месеца са забравили родния си език.

Вижте цялото интервю с Веселина Кацарова:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …