четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Жива връзка / Веселина Гарело: Възможно ли е компромати да изместят политическия дебат във Франция

Веселина Гарело: Възможно ли е компромати да изместят политическия дебат във Франция

Възможно ли е Франция да стане поредната страна, където изборите ще се решат чрез компроматна, а не политическа битка – коментира сънародничката ни Веселина Гарело, която живее във Франция.

„Изборите са след по-малко от 2 месеца и в момента медийното пространство е окупирано от компроматния дебат и не се дискутират истинските програми. Кандидатите, които са фаворити, от които Марин льо Пен е начело на проучванията с 23% подкрепа, са въвлечени компроматната война. Марин льо Пен е заподозряна в няколко афери за фиктивна работа на нейните сътрудници в Европейския парламент. В най-неудобно положение е кандидатът на десницата Франсоа Фийон, който беше фаворит преди 2-3 месеца, но в момента е трети в предварителните проучвания заради разкритията за евентуалния фиктивен трудов договор на съпругата му и две от децата му. Това е благоприятно за кандидата, който само допреди година беше с почти никакви шансове. Това е бившият икономически министър Емануел Макрон, който създаде собственото си движение преди година и вече има повече хора там, отколкото в традиционните партии“, разказа Веселина Гарело.

„Повечето кандидати имат доста традиционна социал-демократична програма, с изключение на Марин льо Пен и Жан-Люк Меланшон, който е кандидат от крайнолевия политически спектър. Останалите кандидати нямат намерение Франция да излезе от Европейския съюз и основават програмата си на доста десни реформи“, посочи оюе българката.

По думите ѝ, според проучванията във Франция, който и кандидат да се изправи срещу Марин льо Пен на втория тур ще спечели срещу нея и няма опасност Франция да се окаже с президент, който би тръгнал по пътя на Фрекзит (бел.ред. по подобие на Брекзит – излизане на страната от Европейския съюз).

„Вярно е, че повечето хора във Франция са разочаровани от политическия свят. И войната с компромати може да се окаже катализатор на екстремни движения и да кредитира Марин льо Пен, но все пак дясната и лява партия се обединяват винаги срещу Националния фронт“, коментира още Веселина Гарело.

Тя каза, че Емануел Макрон е привлекателен кандидат, тъй като е антисистемен, а именно никога не е имал елективни мандати преди тази кандидатура.

„Той е само на 39 години и символизира обновяването на политическата класа. А компроматната война се води между кандидати, които са в системата от 20-30 години. Тоест това е основното предимство, коеот хората виждат в Макрон. от друга страна, той се възползва от пространството в центъра, което е изоставено и събира гласове от хората, който не са вляво или вдясно, а искат обновяване на политическия живот във Франция“, отбеляза Гарело.

Изборът на французите би имал влияние върху пътя на Европа, само ако бъде избран екстремен кандидат, заключи още тя.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …