събота , 23 юни 2018
Начало / Жива връзка / Веселина Гарело: Успехът на Еманюел Макрон се дължи до голяма степен и на късмет

Веселина Гарело: Успехът на Еманюел Макрон се дължи до голяма степен и на късмет

Французите гласуваха за един президент, който олицетворява тяхното желание да скъсат с досегашната политическа система, в която липсват нови лица и нови идеи, коментира в „Жива връзка“ икономистът Веселина Гарело, която живее и работи във Франция, по повод резултатите от президентските избори в страната, спечелени от Еманюел Макрон.

Според нея постигнатото от него е било немислимо само преди шест месеца, но се дължи и на голяма доза късмет поради факта, че фаворитете в лявото и дясното пространство – Еманюел Валс и Ален Жупе, се провалиха на предварителните избори.

Гласувалите за Макрон до голяма степен са гласували „против“ крайнодесния и антиевропейски проект на Марин Льо Пен и в полза на оставането в ЕС и една социално-либерална политика, смята Гарело.

Според нея факта, че много французи не отидоха до урните или пуснаха бяла бюлетина, е сигнал, че Макрон няма абсолютна подкрепа и на парламентарните избори през юни ще му бъде много трудно да създаде парламентарно мнозинство.

Френското общество остав а много разделено по някои важни въпроси като имиграцията, данъците, социалната политика, смята Гарело. Може би успехът на Макрон се дължи отчасти и на факта, че неговата програма представлява един микс от социални и либерално-политически реформи, добави тя.

Що се отнася до лидера на „Национален фронт“ Марин Льо Пен, според Гарело тя успява да поддържа страха от имиграцията и глобализацията, като електоратът й е убеден, че ако Франция затвори границите си и излезе от Европа, нещата ще се подобрят от икономическа гледна точка.

За нея по-ниският резултат е вследствие на осъзнаването у много от избирателите, че предлаганото от Льо Пен няма да е решение на проблемите на Франция. Заслуга за това има и лошото представяне на Льо Пен на предизборните дебати.

Какво да очакваме на предстоящите парламентарни избори, които се провеждат с мажоритарен вот – чуйте коментара на Веселина Гарело във следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …