понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Веселина Гарело: Марин льо Пен има шансове за балотаж във Франция през 2017 г.

Веселина Гарело: Марин льо Пен има шансове за балотаж във Франция през 2017 г.

Икономистът Веселина Гарело коментира в предаването еМисия България изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ, както и шансовете на Марин льо Пен да бъде следващият държавен глава на Франция. Изборите за президент във Франция ще бъдат през 2017 г.

Първата реакция след изборът на Тръмп дойде от Франция и именно от Марин льо Пен. „Политиката на Тръмп е в интерес на Франция. Победата на Тръмп е много добра новина за Марин льо Пен – по отношение на външната търговия, глобализацията и много други политики те си приличат“, анализира Веселина Гарело.

Тя смята, че за разлика от американската, френската политика не е двупартийна. „Има ляв политически полюс, в който се включват и еколозите; десен, в който влизат и центристките партии, както и крайнодесни. Всеки полюс сам събира по около 30%. Представител на една от партиите сам по себе си не е достатъчен да събере достатъчно гласове при мажоритарни избори, без да бъде подкрепен“, коментира българката.

Гарело обясни, че френската политика е доста фрагментирана, а всеки от тези полюси е изграден от няколко партии.
„Повечето от тях имат определена политика към крайнодясната партия. Когато кандидат на крайнодясната партия бъде начело на първи тур на изборите, останалите две се коалират, за да направят т.нар. републикански фронт – бараж“, обясни икономистът.

Тя припомни, че бащата на сегашния лидер на крайнодясната партия – Жан Мари льо Пен се е оказал изненадващо на втори тур срещу Жак Ширак. „Тогава 80% от гласоподавателите се мобилизираха и гласуваха за Ширак. Не се знае дали избирателите ще се мобилизират отново. Всички проучвания показват, че Марин льо Пен ще бъде един от двамата финалисти на изборите. Единственият спор е кой ще бъде кандидатът срещу нея – от класически дясната партия или от левите. Сондажите на социолозите показват това“, добави още Гарело. Все още не е ясно дали ще има мобилизация, за да се блокира евентуалната победа на льо Пен на втори тур.

„В момента се очаква с най-голямо нетърпение е кандидатурата на Франсоа Оланд. Той още не е обявил официално дали ще бъде кандидат. Това ще предопредели до голяма степен кои ще бъдат другите кандидати. Има много интересни неща, които може да се случат“, прогнозира Веселина Гарело.

Тя подчерта и че във Франция има много негативно отношение към глобализацията и е възможно една антиглобализационна политика на Доналд Тръмп да подсили тези настроения и във Франция.
Чуйте целия разговор с Веселина Гарело и нейните прогнози за предстоящите президентски избори във Франция в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …