четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Жива връзка / Веселина Гарело: Какви са настроенията сред французите преди първия тур на изборите

Веселина Гарело: Какви са настроенията сред французите преди първия тур на изборите

Европа и светът са вперили поглед към предстоящите избори във Франция, които могат да се окажат решаващи за бъдещето на Европейския съюз.

Какви са настроенията сред французите и какво сочат последните социологически проучвания – коментира в „Жива връзка“ сънародничката ни Веселина Гарело, която живее във Франция.

По думите ѝ, Франция се намира в нетрадиционна ситуация, тъй като преди първия тур на изборите четирима от кандидатите имат близки резултати.

„Последните прочувания дават лека преднина на Еманюел Макрон, акредитиран с 24% от гласовете. Той е следван от крайнодесния кандидат Марин льо Пен с 23%. На трето и четвърто място с 19% са кандидатът на десницата Франсоа Фийон и крайнолевият кандидат Жан Люк Меланшон“, разказа сънародничката ни.

Френските гласоподаватели са много разочаровани от управлението на Франсоа Оланд и очакват от следващия президент да предприеме структурни реформи, за да може френската икономика да излезе от кризата, в която се намира. В същото време, французите са много привързани към техният т.нар. социален модел – щедра пенсионна и социално-осигурителна система, 35-часова работна седмица, т.е. не са готови да се разделят с тези социални придобивки. Двамата екстремни кандидати – Меланшон и Марин льо Пен, се възползват от противоречията у гласоподавтелите и прехвърлят вината към европейската конкуренция и глобализацията. А по-умерените кандидати – Фийон и Макрон, поставят акцента върху необходимостта върху Франция да намали данъците и социалните осигуровки, за да бъда френските фирми отново конкурентоспособни “, подчерта Веселина Гарело.

По думите ѝ, се очкава голям процент от френските избиратели да не отидат до урните на 23 април.

Тя посочи още, че според социологическите проучвания до втори тур ще стигнат Еманюел Макрон и Марин льо Пен, като крайнодестният кандидат би загубила независимо срещу кого на втори тур.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …