понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Веселин Желев: „Бунтът“ в Брюксел бе организирана акция на политическата ни класа

Веселин Желев: „Бунтът“ в Брюксел бе организирана акция на политическата ни класа

Горещата българска седмица в Брюксел, белязана от организирания „бунт“ срещу механизма на ЕК за наблюдение на борбата срещу корупцията и организираната престъпност у нас коментира в „Просто Диков“ журналистът Веселин Желев, който се включи по „Скайп“ в предаването по Би Ай Ти.

Събитието бе организирано от евродепутати от БСП, ГЕРБ, ДПС и ПФ, а на него бяха поканени главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на ВАС Георги Колев.

Желев сподели някои от своите наблюдения за случилото се. По думите му за пръв път се наблюдава подобна съпротива срещу механизма, докато досега са се чували само спорадични критични гласове и оплаквания. Той подчерта, че за него това е организирана и многопартийна акция на политическата класа, а не спонтанен бунт.

Желев разказа, че българските евродепутати са били подсигурили и подкрепа от представители на отделните европейски партии, но тя е била доста нюансирана и в крайна сметка нито един от тях не е заявил ясно, че механизмът трябва да бъде прекратен.

Журналистът изреди и изразените от евродепутатите аргументи срещу мониторинга, както и своите възражения за всеки от тях.

Според него механизмът не е дискриминационен, понеже макар да е истина, че във всички държави има корупция, то по думите му в много малко от тях тя е толкова безнаказана: „Нека правим разлика между държава, в която има мафия, и мафия, която си има държава“.

Желев опроверга и твърденията, че няма количествени измерители на постигнатите успехи след докладите. Според него самият факт, че политическата класа протестира, е показател за това. Единственият измерител според него е доверието на гражданите в институциите, което по данни на Евробарометър е най-ниското към тези в държавата ни и най-високото към европейските сред всички държави членки.

„Какво щеше да бъде, ако нямаше такъв механизъм? Щеше ли да има изобщо някаква реформа, разделение на ВСС, разследване на „батко и братко“, попита той.

Журналистът припомни също, че за да бъде отменен механизмът, трябва да има единодушие между страните членки в ЕС, а ЕК трябва да направи аргументирано предложение – което, по думите му, няма как да стане при един осъден.

Освен това би било политически неприемливо само една държава да бъде изолирана и под наблюдение, тъй като това би означавало поредна европейска криза, така че единствената възможност е механизмът да се видоизмени, смята той.

Демокрацията значи институции и правила, а България се управлява от волята на лидера си, както стана при отмяната на обществени поръчки, коментира още Желев. Според него дори да са правилни решенията на Борисов, те не са демократични и оставят след себе си редица въпроси. А важните са кой носи отговорност за отменените неизгодни поръчки.

Баба Европа не е дядо Иван и няма да дойде да освобождава българина от самия него, каза още журналистът и припомни, че „този механизъм не е за бюрократите в Брюксел, а за обикновените български граждани“.

Аз не съм песимист за България, заключи Веселин Желев, убеден, че имаме „сериозен човешки потенциал и можем да вземем и си оправим работата“. Чуйте целия му коментар:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …