петък , 23 февруари 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Веселин Тодоров: Все повече млади хора четат книги в България

Веселин Тодоров: Все повече млади хора четат книги в България

Веселин Тодоров, председател на Асоциация „Българска книга”, шеф на СИЕЛА и организатор на „Панаир на книгата” гостува в студиото на еМисия България и разказа за мащабното събитие.
От днес започва Пролетния панаир на книгата. Десетки автори стотици заглавия и близо 40 хиляди души се очаква да посетят това културно чудо в София.

„Ще има 50 премиери от днес до неделя. 6-7 000 нови заглавия и над 10 000 заглавия ще бъдат изложени. Ще има страхотна изложба на Дамян Дамянов, посветен на буквите. Ще бъде представен международния литературен фестивал, който ще бъде през декември“, разказа Веселин Тодоров.

По думите му, българите четат повече с всяка следващат година и през последните 3 години има все по-голям интерес към купуването на книги. Повишава се и търсенето на тийнейджърски книги. Младежите сами избират и купуват книги и там е най-големият бум, разказа издателят. По думите му, много негови колеги развиват и тази издателска политика, насочена към младите хора.

Според него, хартиените книги заемат все по-голямо място за сметка на електронните. Тодоров каза, че това е необичайна тенденция през последните 2 години. Има и 20% намаление на всички книги, а и по 60-70% за някои от изданията. По думите на издателя, от данъчна гледна точка книгоиздаването е много прозрачно и в България има 6-7% сив сектор.

На 24 май се открива изложбата „Под езика“ с картина за всяка българска буква и загадъчна символика. Ще бъде представен и най-продаваният роман през последната седмица – „Чамкория“ на Милен Русков.

Вижте повече за „Панаира на книгата“ в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …