петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Веселин Стойнов: В момента наблюдаваме политическа игра на тоталния блъф

Веселин Стойнов: В момента наблюдаваме политическа игра на тоталния блъф

Дори ГЕРБ да остане първа политическа сила, на Бойко Борисов ще му е трудно отново да бъде премиер. С поредицата грешни ходове тази година и с вероятно по-малка парламентарна група след следващи избори, може да се наложи по-широко коалиционно правителство, в което именно премиерското място да е залог.

Това коментира в еМисия България журналистът и политически коментатор Веселин Стойнов.

ГЕРБ не проявява никаква стратегия, играе на „тука има, тука няма“, но особено след резултата от президентските избори това поведение все повече се изхабява и има опасност на хората да им втръсне, а наказателният вот да продължи, прогнозира той.

Според анализатора в момента наблюдаваме „игра на тоталния блъф“, в която партиите лъжат, че искат нещо да свършат и искат правителство в рамките на този парламент.

За Стойнов причината за това умишлено протакане около мандата е да не остане време за промяна на избирателната система към изцяло мажоритарна, а партиите да си измият ръцете от необходимостта да се съобразят с волята на народа с извинението, че не е останало време.

Журналистът е категоричен, че нито една партия няма интерес и всички биха изгубили от изцяло мажоритарен вот, дори ГЕРБ – в случай, че има тенденция на спад след последните избори, и ДПС – тъй като биха спечелили само в два-три района. Според него мажоритарен вот би изхвърлил почти всеки след второто място.

Представете си как се договаря мнозинство в парламент с 240 мажоритарни депутати, където трябва едва ли не да се говори с всеки поотделно и всеки има лични политически претенции, обърна внимание Стойнов. Отделно от това, ако някой от тях стане министър, ще трябва да се провеждат отново избори в района му, а партиите няма да могат просто да „пазят“ кандидати си с тази цел, добави той.

Видно е, че хората вече се вглеждат в кандидатите и ако ГЕРБ извади още някои Цецки Цачеви, би бил шамаросан отново, прогнозира той.

Според анализатора вземането на мандата от ГЕРБ в момента би било пълно политическо смаоубийство, а суицидните възможности са били изчерпани още с кандидатирането на Цачева за президент и играта ва банк с оставката.

На въпрос има ли разнобой в ГЕРБ, Веселин Стойнов отговори, че не вярва в това на този етап, а за разпад от типа на НДСВ още е рано да се говори. Чуйте цялото интервю с него:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …