петък , 22 юни 2018
Начало / България избира / Веселин Марешки: Против всички, но готови да управляваме с всеки

Веселин Марешки: Против всички, но готови да управляваме с всеки

Би Ай Ти предоставя един час разговор на основните кандидати за власт, в който да покажат техни човешки качества и политически възможности. За да е вашият избор информиран. Започва кросфайърът на Би Ай Ти. Един кандидат се изправя срещу трима журналисти – Илия Вълков, Силвия Великова и Николай Конакчиев. Тази вечер в предизборното студио на Би Ай Ти е кандидатът на „Воля“ Веселин Марешки.

Аз съм прагматик, технократ. Не приемам думата политик – политиците съсипаха държавата. Време е за прагматиците и за управленците, т.е. аз възприемам участието си и в бизнеса, и в управлението на държавата като управленец, а не като политик“, заяви Марешки в студиото на Би Ай Ти.

Той каза, че не може да срещне в предизборните студиа нито един от опонентите си, за да представи идеите и програмите си. „Няма с какво да бъда атакуван. Всички партии от статуквото, които имат шанс да влязат в парламента, не представят свои програми, а програмата им е сведена до това да се опитат да очернят Веселин Марешки и нашата формация „Воля“.

По думите му, проверките на складове, свързани с бензиностанциите му, е черен пиар. „Остава впечатлението, че има нещо нередно в нашата дейност“, обясни Марешки и донесе протоколи от проверката като цитира част от констатациите. „Нас ни проверяват постоянно. Имаме 20 проверки от всякакви институции“, заяви бизнесменът и кандидатът за депутат.

„Единствената нередност, която са открили до сега беше в една от цистерните за дизел в Габрово и от днес имаме решение на съда, че там е неправомерно изчислено всичко. Но аз питам кой подхвърли в бензиностанцията ни сяра?“, запита риторично Марешки. Той разказа, че преди да стане бизнесмен е бил и беден студент. „По наше време всички бяха равни. Нашите родители получаваха по 150-200 лв. заплати. Като шофьор на такси се опитвах да си докарам други доходи. После налучках нишата в търговията с лекарствата. Сега ще правим 20 години от първата си аптека и съм единствения, който е оцелял в бизнеса с лекарства през тези години“, разказа за началото на бизнеса си той.

Марешки каза, че определени хора, които нямат нито един ден трудов стаж, седят в кабинети и измислят правилата, по които професионалистите работят. Според него заради това в България нищо не се случва добре. Той каза, че популизъм е нещо, което обещават политици с по 4-5 мандата. „Ние не сме били във властта и във всеки един ден се доказваме с реални дела. Това е всъщност истинския патриотизъм. Няма как да се срамувам от това, че съм номер 1 в търговията с лекарства или пък че сега направих пробив в картела на горивата – първо го осветих, второ – показах пътя в държавата“, смята Марешки.

„Тези 30 лева, които спестява всеки човек, на практика върху неговата мизерна пенсия, която са му оставили моите конкуренти, на 160 лв. пенсия, са грубо 20%. Аз ако мога, само с горивата да му кача с 20 лв. пенсия и с лекарствата с още 20 лв. Нека Корнелия Нинова и Каракачанов да направят по един такъв дребен жест. Те не вдигат пенсиите, а ги ограбват с цените за тока, с картелите и монополите“, категоричен е кандидатът за депутат.

По думите му, трябва първо това да се направи, а след това да се вдигат доходите. „Мислите ли, че някой щеше да ни атакува, ако имахме мижавите 10%, които ни дават социолозите? Представяте ли си, че някой ще се занимава с нас? Партиите от картелите са партиите от статуквото – БСП, ГЕРБ. ДПС, ВМРО, Атака и т.нар. Реформатори – Кунева и тези, които правиха седянката срещу учителите“, изреди Веселин Марешки.

Той заяви категорично, че е решил да печели изборите. „А вие какво очаквате? Че ще ставаме патерица на някого ли? Социолозите казват вече съвсем други неща, но не ги пускат по телевизиите в България, защото ще променят нещата“, заяви кандидатът за депутат.

„Ноември не беше толкова далеко. 2 милиона българи гласуваха срещу статуквото. Аз като кандидат за президент не съм виждал г-н Радев. Той може да е най-добрият човек, а може и да е престъпник. Аз не го познавам. Представете си останалия български народ. Всички гласувахме срещу системата и през март?“, запита Марешки. Той смята, че се подготвя отново манипулация и фалшификация, а на последните избори 430 000 българи са гласували за него. „Не искаме да твърдим и да вярваме, че американският народ ще си избере технократ, а не бюрократ, а българският народ ще си избере отново Корнелия Нинова с Румен Овчаров и модела КОЙ. Преди две години ги гоним за това, че лично са издигнали и подкрепили Делян Пеевски“, заяви кандидатът за депутат.

„Ако 2 милиона българи гласуват за нас ще управляваме сами. Ако по-малко гласуват за нас, на първия етап ще трябва да имаме съвместно управление с някои от формациите“, заяви Марешки, а на въпрос, с коя партия не биха се коалирали, той отговори: „Няма „НЕ“.

„300 евро на квадратен метър за млади семейства, но образовани. Млади семейства над 21-годишна възраст с минимум средно образование. Безлихвено изплащане за 10 години. Това решава първо въпроса с малолетна и неграмотна раждаемост. Даваме още един шанс на младите българи да останат в България и трето – даваме възможност на малки фирми, пръснати в цялата страна, а не на няколко крупни корпорации. Младите хора, завършили висше образование, дори и да не са семейни, за тях ще важи същото правило, вместо да му купуваме билет за първия самолет“, даде пример Марешки.

Той е категоричен, че нито една държава няма право да се меси във вътрешните работи на България. „Ако турският народ има референдум, сега да си избере президентска република, ние няма да се месим. Но без значение дали са президентска или парламентарна република, не трябва да се месят“, отсече кандидатът за депутат.

Веселин Марешки каза, че българският избирател, където и да е по света, има право на глас, но при определени правила, определени в България. „Трябва да сме много точни и да казваме всички примери, защото по време на президентските избори се казваше, че някакъв генерал от разузнаването се намесва във вътрешните работи на страната като са договаряли кой да стане президент на България“, посочи Марешки и така коментира случая в петък с изгонването на турския гражданин от страната.

Марешки е убеден, че не трябва да има марионетки. „Защитата на българския национален интерес не става два дни преди изборите. Става всеки ден. И когато ти си бил във властта и не си го защитил, няма как сега да излизаш и да се правиш на български патриот и родолюбец“, коментира Марешки изказването на Ахмед Доган.

Той каза категорично, че ще управлява с всички, които подкрепят програмата им. „Ние ще бъдем този коректив, който няма да даде възможност нещо, което са обещали, да не го изпълнят. Ние ще бъдем там, ще им показваме какво са обещавали и ние какво сме обещали. Програмата трябва да бъде изпълнена“, категоричен е той. По думите му, българите искат да живеят добре, да имат достойни доходи и старини и никой не го интересува кой управлява. „Интересуват ни само, защото всичките тези формации са участвали в управлението на България, когато българите и България сме били ограбени“, смята кандидатът за народен представител.

Председателят на партия „Воля“ коментира идеите за въвеждането на пазарни принципи в здравеопазването. „В България няма пазарна икономика в нито една сфера. Аз съм за това, но в момента, когато има злоупотреби в определени субекти, трябва да има много по-тежка намеса на държавата, за да ги пресече. Парите трябва да отидат при работещите лекари и техните пациенти“, заяви Марешки. По думите му, финансовите механизми в здравеопазването са обогатили лекарската мафия.

„Ще обърнем посоката, както и в другите сектори и парите трябва да бъдат върнати там, където им е мястото“, добави той. Кандидатът за депутат коментира, че на първо място е образованието, защото преди да стане един човек лекар, журналист или полицай, той трябва да ходи на училище.

„Първо трябва да спрем изтичането от държавния бюджет. Тези милиарди ще бъдат разпределяни в здравеопазването, здравето и полицията, както и към социалните направления – социално слабите и пенсионерите“, даде заявка Марешки. Той каза, че във Варна един политик е съсипал корабостроителницата и сега живее добре с парите от комисионната, а 10 000 семейства са останали без работа. Марешки даде пример и с туризма като посочи, че сега ГЕРБ обещават още един лифт, който не са успели да построят.

„Големите партии и формации не се роят“, смята още той и добави, че „Воля“ е голяма партия. „По въпроса с депутатите, единствената дума, на която трябва да отговарят кандидатите е почтеност. Нито един човек не е дошъл да взема пари – той е изграден професионалист и идва да дава. Второто за кадрите е – професионализъм“, заяви Марешки като обясни как е избрал кандидатите за депутати.

„Аз знам, че не мога всичко да знам, за разлика от моите конкуренти. Знам проблемите във фармацията, но нито един министър до сега не е дошъл да ме попита какви са те и как да бъдат решени в полза на българския народ и държава“, разказа Марешки. По думите му, така стои въпросът във всички сфери.

„Ние даваме шанс на всеки един човек. Идва и казва – има проблем в енергетиката. Става министър и му даваме възможност за 2-3 месеца да реши този проблем. Ако одобрим решението му с другите експерти, го прилагаме. Но няма да е намерен на улицата“, даде пример Марешки.

Според него, корупцията ражда и контрабандата, и картелите, и монополите като посочи, че може да се използват много примери от света като румънския и италианския модел, а след това добави, че имаме и български модел – Крумови закони, но има и по-модерни методи. Той е категоричен, че щом сега влиза в политиката и има толкова голям шанс, не е защото е по-красив, а защото е по-различен, не е крал и не е участвал в грабежа на България.

„Аз не искам да влизам в парламента. Аз искам вие да влезете в парламента“, заяви Веселин Марешки и призна: „В това виждам най-големия си грях към българския народ – че като по-голямата част от професионалистите, отдавайки живота и професионализма си в това да градим своето семейно щастие и бизнес благополучие, оставихме некадърниците да се докопат до властта и да пишат правилата, по които да се развиваме“.

При нас няма наемници. При нас всички са всеотдайни, идеалисти, професионалисти и почтени във всяка една област. Те се откъсват от своята среда и своя уют, за да дадат нещо от себе си“, подчерта Марешки и каза, че всеки един от кандидатите на партията правят огромен компромис с личния си живот и с професионалното си развитие.

Той коментира и как вижда Европа в политиката. „Ние сме членове на ЕС и териториално сме в Европа. Казаната дума е нещо, което трябва да бъде спазено, още повече пък документ, който сме подписали. Докато сме членове на Европа, спазваме правилата на ЕС, но Европа не на 2-3 или 4 скорости. Ние трябва да бъдем в най-бързата. Ние сме дарени от Господ като сме на най-райското място. Имаме планини, излаз на море с възможности за туризъм. Имаме история, култура и манастири. Можем да развиваме всичко това. Ние трябва да бъдем еталона. Швейцария и Германия трябва да казват, че искат да бъдат като България“, категоричен е Марешки.

Той отговори и на въпроса чии е Крим като каза, че всеки народ сам избира какъв да бъде. „Не искам да се меся във външни работи. Хората са си го избрали. Не виждам някой да се противи“, коментира Марешки и каза, че ще се спазва решението, което е взела Европа.

„Аз също смятам, че ще паднат санкциите, но това не означава еднолично да ги отменим. Ние няма да сме роби на ЕС и да не защитаваме нашия национален интерес и ако имаме предложение, да го заявим пред Европа. А там дали ще срещнем решение или не, вече е друго“, заяви кандидатът за депутат.

„Българският народ нищо не печели от тези санкции. Ние ще инициираме падане на санкциите срещу Русия. Санкции, войни, всякакви такива неща, не са решение. Дипломацията може да реши проблемите. В Русия са доволни – те произвеждат неща, които са внасяли от ЕС. Русия ще спечели от тези санкции. Руснаците много добре си играят картите“, убеден е Марешки. Според него заради корумпирани политици, повече сме загубили от членството ни в ЕС.

„Трябва да изгоним крадците и България може само да спечели от това. Милиардите, които са влезли за земеделието, не са стигнали до обикновените земеделци“, категоричен е той.
Кандидатът за депутат коментира и СЕТА като каза, че смятат да гласуват против, тъй като ползите са много по-малки. „На този етап считаме, че българският национален интерес не е защитен и ще гласуваме против“, заяви още той.

Обяви и че за фалшивите новини и фалшивите социологии трябва да има наказателна отговорност така, както е за фалшивите горива. Той се обяви и за прозрачност и честност, макар че подозира в кражба на гласове.

Кои въпроси не успяха да зададат тримата журналисти на кандидата за народен представител и председател на партия „Воля“ Веселин Марешки и какво заяви той в предизборното студио на Би Ай Ти, вижте в следващото видео:

Вижте също

Бойко Борисов поздрави БСП за мъжката битка, Христо Иванов призова за подкрепа българите в чужбина

Христо Иванов от „Да, България“ се обърна към българите в чужбина, които все още не …

2 коментара

 1. Поредният популист дирижиран от Кремъл.

 2. Дървосекачът

  Хлъзгаво. …и поздравявайки Екипа (за сдържаността ;- ) – някои Фундаменталности :
  а. учене в СССР и бизнес ?! …през 80-90те ?!…и Как я ?
  б. аптеки + горива ?! … навсякъде ?! … Днес ?! …. и Как я ?
  ….а отн. попоприплъзнатото че бил бил имал (във Воля) член(ове) които СА от/в Уважавани Глобални структури – е Задължително да Потвърдите, БиАй ! , защото ако Няма – … (Ясно !)
  Успех !