понеделник , 19 ноември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Весела Казакова и Мина Милева за пътя на помирението с миналото

Весела Казакова и Мина Милева за пътя на помирението с миналото

Весела Казакова и Мина Милева са в Сараево, където ще представят филма си „Звярът е още жив“. Това е документален филм с необичайна форма, преплетена с живописна анимация, а нелинеарният разказ е базиран на диалог между двамата. „Сякаш попаднахме у дома, макар че не сме за първи път тук“, споделиха първите си впечатления от филмовия фестивал Казакова и Милева.

„Изборът на филми в документалната програма е много силен. Веднага започна да се говори: „Звярът дойде“. Всичко е въпрос на жури, но е интересно да разберем каква ще бъде реакцията на чуждестранната публика“, коментираха авторките на филма. „Фестивалът е много добър старт за българска продукция. Много интересно е, че снощи чухме, че това е филм, който би могъл да се случи във всяка страна, не само в източния блок“, разказа Мина Милева.

Според Весела Казакова все още има какво да се нищи в темата за близкото минало. „Може би е малко късно, но пък може това поколение, което идва, ще започне да се справя с нашето минало“, каза Казакова. Тя обясни, че тази година филмите на фестивала са политически ангажирани. „Това е връщане на едно поколение към миналото, разчистване на сметки с него“, подчерта Казакова. Милева добави, че все пак двете гледат към този период с усмивка, а и във филма има надежда и светлина.

„Трябва да видим себе си, да потърсим корена си, да прочетем миналото, защото тази болка не е изчистена още. Може да е емоционално – със сълзи, смях и бой, но трябва да се мине през това“, допълни Казакова. „Изключително силна селекция тази година. Фестивалът има толкова високо ниво на спонсорство, организация и медийно покритие. Тази вечер е премиерата, очакваме реакциите. Босненската публика не е много ангажирана, но може би ще има въпроси от колеги от други фестивали“, разказа Милева.

Предстои филмът да пътува и на други участия. През ноември ще бъде премиерата му и в България. „Той ще се обърне към новото поколение, което има нужда от тази информация; към хората, които се чудят дали да заминат и дали да останат. Трябва да бъдем верни на себе си и към дедите си“, разказа Казакова.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …