понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Весела Чернева за тежката есен за световната дипломация

Весела Чернева за тежката есен за световната дипломация

Отношенията между Русия и Турция не са отношения на партньори, които си имат доверие. Със сигурност и Ердоган, и Путин, и техните администрации много добре си спомнят отношенията си отпреди седмици, така че не можем да кажем, че там внезапно се е възцарила любов и пълна координация. Русия обаче няма да иска да изгуби завзетите си позиции и ролята си на основен дийлмейкър или на онзи, който ще реши накъде ще се развие ситуацията в Сирия, за сметка на една Турция, която има ясен национален дневен ред.

Така коментира отношенията между Анкара и Москва Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика, в интервю за Илия Вълков. Тя направи прогнозата, че предстои тежка есен за световната дипломация.

По думите ѝ докато за Русия калкулациите в Сирия са по-скоро от военно-стратегически характер, то за Турция те са извънредно свързани с националната ѝ сигурност.

Чернева коментира, че темата за доверието межу Турция и САЩ е по-сложна, защото става дума за взаимоотношения между партньори.

„Америка винаги е била важен съюзник на Турция. През последните седмици, след опита за преврат в Турция, връзките между двете страни охладняха осезаемо. Определени кръгове в Турция дори смятат, че има американска роля в подготовката на преврата и в крайна сметка екстрадициията на Гюлен превръща Америка в заложник във вътрешно-политическия спор между Ердоган и Гюлен“, отбеляза тя.

По думите ѝза Америка е важно да не изпусне Турция и антиамериканизмът в страната да не стигне до размери, застрашаващи членството на Турция в НАТО и военното им сътрудничество.

Чернева посочи още, че същевременно антикюрдската офанзива в Северна Сирия създава странна ситуация, в която армия, за която стои Америка, воюва срещу етнос, подкрепян от Америка. Според нея сега въпросът е дали ще продължи американската подкрепа за кюрдите, което от своя страна ще е знак за Анкара – докаква степен тя може да вижда съюзник в лицето на Америка

Весела Чернева коментира още, че Европейският съюз, за съжаление, въобще не участва в сирийския ребус. Съвсем съзнателно бе взето решение ЕС да няма дори и хуманитарна помощ за Сирия, отбеляза тя.

По думите ѝ обаче Турция държи ключа за възпирането на бежанската вълна в Европа, в която няма общовропейска политика за справяне с проблема. Докаква степен Турция ще възползва от този факт обаче е друг въпрос

„От година насам страните в ЕС не можем да стигнем до консенсус как заедно да се справим с този общоевропейски проблем“, допълни тя.

Чернева каза, че в напрегната ситуация България не може да се държи така, че всичко е въпрос на разговори межди Анкара и Брюксел.

„София не може да не участва в разговара, но на мен ми се струва, че диалогът с Турция трябваше да започне по-рано, защото той е кючов за България“, коментира тя.

Целия разговор с Весела Чернева можете да видите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …