неделя , 22 юли 2018
Начало / Жива връзка / Весела Чернева за речта на Обама: Липсваше послание към света

Весела Чернева за речта на Обама: Липсваше послание към света

Речта на Барак Обама е реч на една поп икона, на човек, който ще остане в американската история като символ на това, че Америка еволюира, че нейното общество и въпросът за расата се променят и че наистина в Белия дом може да има афроамериканец, а малцинствата въобще в Америка могат да бъдат представяни на най-високо ниво.

Това бе и една много американска реч, в която много малко се говореше за и на останалия свят, въпреки ролята на Америка в него. Това не беше отчетна реч.

Така Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика, коментира в „Жива връзка“ последното официално обръщение на досегашния американски държавен глава, което той направи в Чикаго.

Една хуманизирана реч, в която човекът Барак Обама, неговото семейство и симпатизанти са в центъра и много по-малко неговите политики, носталгично и емоционално обръщение към американците и занапред да носят надеждата, че могат да променят съдбата на САЩ, добави тя. Според нея тази надежда ще е много необходима на американския народ на прага на очакваните големи промени при управлението на Доналд Тръмп.

Сред нещата, които Обама не застъпи в обръщението си, Чернева открои липсата на послание за това какво да очаква светът в следващите месеци. На фона на всички кризи, които ни очакват, и на това, че макар да не можем да гласуваме на американските избори, техният резултат ще ни повлияе, то със сигурност ще засегне всички нас, каза тя.

Според Чернева най-важното за самия Барак Обама е, че той въобще е успял да спечели президентството в САЩ – докато в България, по думите й, е много трудно да си помислим, че малцинствата могат да стигнат до такива високи нива в политиката.

Идеята, че едно общество може непрекъснато да се преизмисля, да намира свои нови лица, а не да се притеснява от тях, е много важен урок за България, категорична е Чернева.

Според нея от външнополитическа гледна точка отиващият си президент ще бъде запомнен вероятно с това, че „остави Сирия да агонизира вече пет години и в крайна сметка огромната миграционна вълна се породи и от нежеланието на неговата администрация да се намеси по-решително във войната там“. Тя даде пример и с казуса с химическите оръжия – червена линия, която Обама постави, но в крайна сметка прекрачи – според Чернева повратен момент за ролята на Запада в международната политика.

Весела Чернва прогнозира, че Доналд Тръмп ще продължи още повече поставената от предшественика му линия на изтегляне на Америка от световните дела, на отказ от ролята на световен арбитър, на крайна инстанция при военни конфликти и на инвестираща ресурси в света сила. „Този тип интервенционистка политика може би свърши още в Буш-младши, но Обама символизира тоталното изтегляне на страната му, особено от Европа, и обръщането й към Азия“.

За Чернева разликата между Обама и Тръмп по отношение на външната политика и ролята на НАТО е по-скоро вербална, отколкото фактическа, и ако все пак се стигне до разпускането на Алианса, то това ще бъде голяма крачка в много неприятна за Европа посока.

Връщайки се към предишната тема, тя спомена още, че Обама не е пожелал да говори и за нито една от големите неамерикански кризи, за проблемите, свързани с миграцията, с демографията, с възхода на Китай и т.н. – всичко онова, „с което Тръмп спечели голяма част от своите избиратели, но и изплаши света“.

Събеседничката открои като заслуги на досегашния президент изваждането на Америка от икономическата криза, както и всичко онова, което той направи за онези, които нямаха достъп до здравеопазване, които изгубиха от финансовата криза, за безработните.

По отношение на бъдещето на отношенията с Русия, Весела Чернева подчерта, че няма анализатор, който да е категоричен какво Америка би могла да спечели от подобно сближаване – идея, с която Тръмп усилено флиртува.

На този етап изглежда, че този въпрос е толкова политизиран, че вече се превръща във вътрешнополитически проблем, но една промяна на отношенията между Вашингтон и Москва със сигурност ще остави Европа жертва, или най-малкото маргинализирана, прогнозира тя.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …