неделя , 23 септември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Весела Чернева: Дали България ще бъде в периферията на ЕС, зависи само от нас

Весела Чернева: Дали България ще бъде в периферията на ЕС, зависи само от нас

Доказателство, че важните решения се взимат бързо беше срещата в Рим от 25-ти март. Европейските лидери се подписаха под новата Римска декларация за бъдещето на обединена Европа без и минутка колебания. На тържественото събитие се откриха изказванията на президента на ЕП – Антонио Таяни, германския канцлер Ангела Меркел и Папа Франциск.

Има ли оптимизъм за бъдещето на Европа след ключовата среща в Рим, отчела прогреса и регреса на континента 60 г. след създаването на Евросъюза? Темата коментира в студиото на еМисия България Весела Чернева – директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика.

„Декларацията не е някакъв особено труден за писане документ. Освен това тя е доста по-мека и разводнена, отколкото Бялата книга на Юнкер. И въпреки това се оказа, че тази декларация е трудна за подписване. До последния момент имаше притеснения дали Полша няма да направи проблем заради Туск“, разказа Весела Чернева.

„Полша е едно от лошите деца на ЕС. Тя е страната от бившата голяма петорка, която в момента е най-несигурен играч. За Великобритания знаем, че ще напусне“, посочи Чернева и добави, че Полша е останала най-самоизолиращата се страна, която не желае да играе особено с Германия, но и с Франция. Испания и Италия.

„Единна Европа е възможна само и единствено, ако страните членки искат това“, посочи Чернева. Това дали България ще бъде в периферията, зависи само от България. Това само с декларации няма да стане. България трябва да намери теми, важни за нас, и да ги постави пред ЕС.

По думите й, разузнавателните служби на страните членки нямат механизъм за обмен на информация помежду си, но имат добри двустранни отношения с Америка. „Европейските служби за сигурност наистина ще трябва да започнат да работят повече заедно“, коментира Чернева.

Тя каза, че голяма част от работата, свързана с българското председателство на Европейския съвет, но трябва да изберем кои са онези 2-3 теми и политики, по които искаме да направим нещо по-различно и по-сериозно.

„Ако кажем, че миграцията е важна за нас и това как ще изглежда темата за границите на ЕС. България може да каже и че за нас е много важно образованието. Има най-различни опции, но дори в предизборната кампания не видях идеи в тази посока“, посочи Чернева.

„Ако Ердоган загуби референдума, ЕС трябва да е подготвен и да знае в тази ситуация какво да направи – да протегне ръка, да се върне в някаква форма на диалог и да минимализира щетите“, коментира Чернева. По думите й, този сценарий ще бъде по-труден, отколкото, ако Ердоган спечели референдума.

Чуйте целия разговор с Весела Чернева в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …