неделя , 22 юли 2018
Начало / Спорно за спорта / Вероника Петкова: Пътят към мечтите на една млада баскетболистка от България до САЩ

Вероника Петкова: Пътят към мечтите на една млада баскетболистка от България до САЩ

В „Спорно за спорта“ ще ви срещнем с талантливата 22-годишна българска баскетболистка, която от три години се подвизава в американските зали. Вероника Петкова е бивша състезателка на „Септември 97“, „Рилски спортист“, „Шампион 2006“, „Нефтохимик 2010“ и „Берое“. В момента се състезава за университетския отбор на колежа си „Вали Колидж “, в малкия град Маршал, щата Мисури. За нейния път до Америка и мечтите й разказва Марин Костов.

Вероника Петкова решава да замине в Съединените щати през лятото на 2014-та година, за да продължи да играе баскетбол в „Коули Колидж“ в щата Канзас.

„Исках в България, в 12-ти клас бях решила, че искам да продължа да играя баскетбол и да уча същевременно. Знаех, че за да е на еднакво високо ниво единственото място, където може да се постигне това е Америка. Затова се опитах по всякакъв възможен начин да дойда тук“, споделя Вероника.

Тя разказва, че е започнала с видоклипове, които сама е правила и е писала до всеки един възможен университет в САЩ.

„Изкарах нужните изпити САТ и ТОЕФЕЛ и започнах да си търся университет. Първата година не успях да си намеря университет и си казах, че ще опитам още една година. Ще поиграя в България на аматьорски статут и ще се опитам да си намеря университет. И един ден във фейсбук ме добави треньора. Писа ми: Здравей, Вероника, аз видях видеото в youtube. Много ми харесва, искаш ли да дойдеш да играеш за мен. От нищото. Така е и до ден днешен – не вярвам“, добави спортистката.

От една година Вероника е вече част от програмата по счетоводство на „Вали Колидж“ в малкия град Маршал, в близост до двумилионния Канзас Сити в Щата Мисури.

„Мисури Валей Колидж, в него съм вече една година и имам още една година да играя там. Влязох благодарение на баскетболната стипендия. И най-хубавото беше, че като дойдох в джуниър колежа се доказах, не само на игрището, но и в класната стая. Изкарах пълно 6 на български, тук е 4.0 ,така се води. Изкарах и успях да взема стипендия не само спортна, но и академична, за да продължа да уча“, каза още тя.

Въпреки че баскетболът е най-голямата страст на Вероника, счетоводството е сферата, в която тя иска да се развива.

„От както дойдох в Америка доста започнах да се замислям за кариера извън баскетбола, да не е само баскетбол. Той ме спаси от улицата, той ме спаси от лошите неща в живота. 14 години вече се занимавам с баскетбол, но спорта винаги ще си е в мен. Започнах дори да получавам оферти за разни места в Европа, след като завърша догодина. Ако искам да се прибера и да играя по един или по друг начин там. Доста ми е блажено до някаква степен обаче мисля вече да се фокусирам върху ученето и някоя специалност“, категорична е спортистката.

Целта на Вероника е след време да започне своя спортна школа в Америка, в която да подготвя деца, но не само в баскетбола.

„Ако имам възможност наистина ще се радвам да се занимавам тук със счетоводство, както казах и малко по-рано, много харесвам деца и много искам да се занимавам с деца. Още от малка имам една голяма мечта – да започна своя академия някой ден. Защото се запознах с доста родители в „хайскул“, „мидълскул“, а там на треньорите не им искат образование, както в България – да си треньор ти искат треньорско образование. И те не са според мен достатъчно квалифицирани, а родители искат най-доброто за техните деца. Много искам да започна да се занимавам с индивидуални подготовки за по-малки деца. Постепенно, пътуващи отбори, но не само за баскетбол, за абсолютно всички спортове и ако може то да се разраства. Това ми е най-голямата мечта и ще видим как ще се случат нещата“, сподели 22-годишната баскетболистка.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Франция на Дидие Дешан с втори шанс за трофей. Сблъсъци между фенове и полиция на Шанс-Елизе

Две години след поражението във финала на домашна сцена на Европейското Франция отново ще играе …